PredsedstvoUredništvoProdaja knjig
DomovKontaktiPrireditveČlanstvoIz zgodovineGlasnikNapovedi

Reginald Vospernik

Celovška knjiga

Celovško knjigo je pripravil dr. Reginald Vospernik, dolgoletni ravnatelj in profesor Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu in velik poznavalec slovenske literature na Koroškem. S svojim izborom, ki sega od najstarejših zapisov o slovenski navzočnosti v mestu, pa do najnovejših literarnih refleksij, ki so povezane z življenjem v tem mestu, je potegnil širok lok, ki nesporno dokazuje ne samo pomembnost tega mesta za slovensko kulturo, ampak tudi močno slovensko kulturno navzočnost v Celovcu.

Cena: 27,17 €   naroči

Boris Pahor

Spopad s pomladjo

Knjiga, ki je doživela velik uspeh v Franciji in Nemčiji. Bogati pripovedni in vitalistični lok romana se giblje v območju, ki ga začrtujeta eros in tanatos. Iz buchenwaldske podružnice, kjer je ostala ponižujoča smrt, pelje spomladi leta petinštirideset čez holandsko ravnico vlak z nemogočimi potniki. Nemogoči potniki so telesno in duhovno zlomljeni ljudje iz vse Evrope, ki so ušli strahovitemu in nesmiselnemu uničevanju. Pred njimi je sanatorij v bližini Pariza, je s svojo eksplozijo pomladanskega in osvobojenega življenja Pariz sam, čisto nasprotje smrtnih zimskih pokrajin, kakršne so ostale za njimi. Ne samo prehodna postaja, pač pa most od smrti k življenju, ki prihaja z močjo pomladi. In ljubezni.

Cena: 13,58 €   naroči

Petar Petrovič Njegoš

Luč mikrokozmosa

Črnogorskega romantičnega pesnika, Prešernovega in Mažuranovićevega sodobnika, poznamo Slovenci predvsem kot avtorja domovinske pesnitve Gorski vjenac, ki ga je nazadnje prevedel Gradnik. Tu naši javnosti poklanjamo Njegoševo manj znano in nekoliko teže razumljivo filozofsko pesnitev Luč mikrokozmosa v lepem prevodu in s tehtno spremno besedo Namite Subiotto.

Cena: 9,51 €   naroči

Miloš Mikeln

Poročnik z Vipote

Kdor je prebral s kresnikom nagrajeni roman Miloša Mikelna Veliki voz, bo z veseljem segel tudi po njegovem novem delu, ki je spet postavljeno v morda najburnejše obdobje slovenske zgodovine, v čas druge svetovne vojne. Med kolesjem politike in vojaških spopadov se znajde mladi rezervni častnik jugoslovanske vojske, najprej udeleženec osvobodilnega boja in končno dvojni agent, na videz nemški, v resnici zavezniški. Razgibana pripoved na m odkriva podobo tega časa skozi optiko, ki je doslej nismo poznali.

Cena: 24,9 €   naroči

Claudio Magris

Mikrokozmosi

Delo tržaškega pisatelja je prišlo v slovenščino skoraj hkrati z njenim velikim uspehom med bralci in kritiki v Italiji in po vsej Evropi. Avtor piše o majhnih geografskih in kulturnih področjih, ki so v sebi skoraj sklenjeni in vanje odsevajo prameni velikega sveta. To so potepuške in tekoče pripovedi o majhnih in velikih življenjih, usodah in strasteh ter o šaljivih in tragičnih pripetljajih, ki so jih zaznamovali. Knjigo sta prevedla Vasja Bratina in Rada Lečič.

Cena: 20,83 €   naroči

Karl Krauss

Poslednji dnevi človeštva

Izbor iz dela najbolj prodornega avstrijskega esejista in satirika smo dobili prvič v slovenščini v odličnem prevodu Janeza Gradišnika. Njegovo ostro in angažirano pisanje je še danes aktualno, saj ga nenehno ponatiskujejo v nemško govorečem prostoru.

Cena: 12 €   naroči

Markus Gauss Karl

Evropska abeceda

Avtor mlajše avstrijske literarne generacije je napisal knjigo, ki je doživela takoj ob izidu velik odmev in prevode v številne jezike.Z intelektualno ostrino in leterarno briljanco osvetljuje sodobne evropske besede in pojme, zgodovino idej in ideologij, protislovja in predsodke. Evropska abeceda se ukvarja tudi s problemi in osebnostmi, ki bodo posebej zanimivi za slovenskega bralca.

Cena: 12 €   naroči

Bruno Hartman

Celjska knjiga

To je že četrta iz naše serije knjig o naših mestih. Celje je resnična prestolnica srednjeevropskega fevdalnega imperija in hkrati mitološki prostor slovenske književnosti. Hkrati je Celje tudi mesto silovitih mednacionalnih bojev in pretresov, ki so ga prinašale zgodovinske vihre. Celjska knjiga je knjiga pričevanj in literarnih zgodb o mestu in njegovih prebivalcih od prvih zapisov do najnovejših umetniških refleksij.

Cena: 27,17 €   naroči

Joža Mahnič

Pripovedi o Župančiču in pomenki z njim

Literarni zgodovinar starejše generacije in eden od poznavalcev slovenske moderne, posebno Župančiča, je zbral, uredil in pojasnil Pripovedi o Župančiču in pomenke z njim. Kot pripovedovalci in pesnikovi sobesedniki v knjigi med drugim nastopajo Izidor Cankar, Borko, Lipah, Josip Vidmar, Novyjeva, Grun in Širok. Po zaslugi njihovih pričevanj se vam bo Župančič neverjetno približal kot človek in kot umetnik.

Cena: 17,66 €   naroči

Primož Simoniti

Srednjeveški cvetnik

Latinska lirika srednjega veka, ki zajema iz domala tisočletnega razvoja bogate ustvarjalnosti. Vse pesmi so natisnjene v originalu in v slovenskem prevodu.

Cena: 39,39 €   naroči

Martin Pollack

Smrt v bunkerju

Cena: 17,66 €   naroči


© 2005 Slovenska matica
Kongresni trg 8 . 1000 Ljubljana . Tel. 01 422 43 40 . slovenskamatica@siol.net
kolofon . sponzor Telekom Slovenija