Matičina knjižna potovanja

05.04.2024; 19:00 - 20:30; Turističo društvo Hrvatini (,, Hrvatini 74, 6280 Ankaran


Prijazno vabljeni na predstavitev knjige dr. Bogomile Kravos Moj Trst z razgledom na Tržaški zaliv ponoči, ki bo v petek, 5. aprila 2024, ob 19. uri v Turističnem društvu Hrvatini (Hrvatini 74, 6280 Ankaran – Ancarano).
Dr. Bogomila Kravos je pri Slovenski matici izdala že tri knjige. Zadnja z naslovom Moj Trst je avtobiografski zapis o Trstu avtoričine mladosti in pogled nanj s perspektive zrelih let. O Trstu, kakor ga v svojih spominih ubeseduje Bogomila Kravos, ki kot dekle s ponosom zre na slovenske domoljube svojega časa in v zrelih letih z zatajevano bolečino in sramom opazuje brezbrižnost tržaških Slovencev, se bo z avtorico pogovarjala Ifigenija Simonović. Predvajan bo tudi dokumentarec Martina Turka Pappenstory producentske hiše BELA FILM iz leta 2015. Sledil bo sprehod po osvetljenih cestah do Kolombana z razgledi od Trsta do Pirana.

Dogodek soorganizirata Turistično društvo Hrvatini in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Zbirka Spomini in srečanja
Bogomila Kravos: Moj Trst

Bogata in spremenljiva zgodovina Trsta je na nek način miniaturna podoba slovenskega človeka in njegovega prebivanja v naših krajih skozi stoletja. Bil je stičišče in križišče mnogih poti in še številnejših nacionalnih interesov, mesto na prepihu v dobesednem in prenesenem pomenu, prostor klene slovenske besede in kraj njenega izganjanja in izginjanja, pristan svetlih upov in mračne resničnosti, vzor slovenske narodne povezanosti in točka našega nacionalnega razkola. To je Trst, kakor ga v svoji mladostni avtobiografiji ubeseduje Bogomila Kravos, dekle, ki s ponosom zre na slovenske domoljube svojega časa, in v zrelih letih z zatajevano bolečino in sramom opazuje brezbrižnost tržaških Slovencev do svoje identitete in skupne lastnine. Moj Trst ni zgolj portret mesta, naslikan z očmi otroka in odraščajočega dekleta, ampak je tudi dragocena galerija slovenskih Tržačanov in zakladnica tržaške govorice. Delo je prežeto z blagim humorjem in drznim karikiranjem, napisano je s krhko občutljivostjo in jasno odločnostjo obenem.
Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna