Vabilo na Matičina odprta vrata: cikel predavanj Naj slovenščina odmeva

29.05.2024; 18:00 - 19:30; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Slovenska matica po letu dni premora ponovno pripravlja cikel javnih predavanj Naj slovenščina odmeva, ki ga organizira njen Odsek za slovenski jezik. V pomladnem delu cikla vas ponovno prijazno vabimo na predavanji o zamejskih temah izr. prof. dr. Mirana Košute z naslovom H koreninam slovenske književnosti: Primož Trubar na Tržaškem nekoč in danes ter dr. Tadeja Kralja z naslovom Podoba slovenščine v izseljenstvu na primeru slovenske skupnosti v Torontu, ki bosta v sredo, 29. maja 2024, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Predavanji sodita v cikel, ki ga organizira Odsek za slovenski jezik Slovenske matice.
Dogodka sodita v cikel literarnih prireditev, ki ga finančno podpira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Izr. prof. dr. Miran Košuta bo v predavanju predstavil, kako je Primož Trubar med letoma 1524 in 1542 trikrat za daljši čas bival in deloval v Trstu na dvoru škofa Pietra Bonoma. Miselna in kulturnega dediščina teh postankov je nadvse dragocena: tu je namreč slovenski reformator vsrkal kritično misel Erazma in Calvina, tu je maševal in pridigal v slovenščini, tu je prepeval v stolnem zboru, notarsko pričal in odposlansko zastopal škofijo, tu je osebno spoznal italijanske protestante in nove idejne klice evropskega lutrovstva, tu je izzorel namero o prevajanju svetega pisma v materinščino, tu je jasno doslutil, da bi se lahko tudi njegov, slovenski »jezik kakor jezik drugih narodov pisal inu čital«. Predavanje bo vodilo do teh korenin slovenske kulturne biti, prikazalo nadaljnjo grmadno usodo Trubarjevih knjig na Tržaškem in naglasilo danes žal popolno odsotnost uradnih pomnikov o očetu slovenske knjige, kulture, jezika sredi »mesta v zalivu«.

Dr. Tadej Kralj bo v predavanju predstavil rabo slovenščine v organizirani slovenski skupnosti v Torontu, ki zajema dve župniji (Župnijo Brezmadežne s čudodelno svetinjo in Župnijo Marija Pomagaj), v okviru katerih delujejo slovenske ustanove in društva ter letovišča v okolici Toronta. Slovenščina kot dediščinski jezik v slovenski skupnosti opravlja dvojno funkcijo: služi za sporazumevanje med predstavniki skupnosti, hkrati pa njeni člani z rabo jezika izražajo pripadnost skupnosti, npr. na kulturnih prireditvah. Predstavljeni bodo novejši načini jezikovnega načrtovanja v sodelovanju med skupnostjo in matično domovino ter jezikovne prakse uporabnikov slovenščine, in sicer nosilcev dediščinskega jezika (prva generacija), govorcev dediščinskega jezika (druga generacija) in kulturno motiviranih uporabnikov dediščinskega jezika (tretja oz. četrta generacija).

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna