Ali novi mediji spreminjajo naše možgane

12.11.2019; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka Slovenske matice.
Kot vsaka tehnološka revolucija tudi novi digitalni mediji vzbujajo v nekaterih upanje in in v drugih strah. Ali spreminjajo zgradbo in delovanje naših možganov? Ali se poraja digitalna demenca? Kaj se v digitalni dobi dogaja z našim spominom, pozornostjo, stilom razmišljanja in zavestjo? Nevroznanost se zaveda tegob in nevarnosti novega sveta, a ponuja tudi precej optimistično vizijo, kako se jim izogniti. Na enem področju pa (p)ostaja vse bolj pesimistična.

Profesor dr. sci. Zvezdan Pirtošek, dr. med., je zdravnik, specialist nevrolog, predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in vodja Enote za raziskovanje ter dolgoletni predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Je soustanovitelj srednjeevropskega meduniverzitetnega in medfakultetnega študija Kognitivna znanost (MEI:CogSci) na Univerzi v Ljubljani, predsednik slovenskega Sveta za možgane in predstavnik Slovenije za raziskovanja na področju nevrodegenerativnih bolezni na nivoju EU (JPND). V Sloveniji je pobudnik in soustanovitelj Društva bolnikov s parkinsonizmom in član strokovnega odbora Združenja bolnikov z demenco Spominčica.
Je recenzent v več strokovnih revijah, npr. Annals of Neurology, Movement Disorders, Wiener Klinische Wochenschrift , Journal Neural Transm, European Journal of Neurology, Psychological Reports: Perceptual and Motor Skills, in drugih. Glavni področji njegovega raziskovanja sta nevrodegenerativne bolezni (Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen) ter kognitivna nevroznanost. Za delo na področju demenc mu je predsednik Republike Slovenije leta 2018 podelil državno odličje

Košarica je prazna