Okrogla miza z naslovom Terske doline, njihova narava, prebivalci, jezik in pesmi

30.05.2017; 18:00 - 19:00; Slovenska matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vabimo Vas na okroglo mizo z naslovom TERSKE DOLINE, NJIHOVA NARAVA, PREBIVALCI, JEZIK IN PESMI, ki bo v torek, 30. maja 2017 ob 18. uri, v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 / I v Ljubljani.

O Terski ali tudi Terskih dolinah bosta predavala prof. dr. Jurij Kunaver, geograf, poznavalec in prijatelj teh krajev in ljudi ter Igor Černo, domačin, kulturni delavec, sin znamenitega beneškega buditelja, »čedermaca« in »Gandija« ter pesnika, prof. Viljema Černa.

Prvi o zanimivi naravi, o nastanku in današnjem videzu te hribovite in globoko razčlenjene predalpske pokrajine ter njenih posameznih delih, tudi o raziskovanju zemljepisnih imen,

drugi o posebnih, včasih zapletenih in nelahkih okoliščinah, v katerih še vztrajajo Beneški Slovenci na najzahodnejši narodnostni meji, o njihovih navadah in kulturnem delovanju.

Pokrajine Nadiške doline, s Špietrom kot njihovim središčem, so na vzhodu največji del Beneške Slovenije, Terske doline na zahodu pa najmanjši, vmes je še dolina Karnahte z občino Tipana. Vsaka od njih je posebna s svojimi  lastnostmi, značajem, narečjem, deloma celo zgodovino. Prva in zadnja z odprto, čeprav tesno potjo proti severu, k sosedom, rojakom; srednje, povsem zaprte na severu z Veliko goro (Gran monte) in zato tudi najmanj poznane.

Poslušali bomo tudi pesmi Viljema Černa in občudovali raziskovanje terske jezikovne dediščine tržaškega Slovenca, jezikoslovca in glasbenika akademika Pavla Merkùja.

Prav je, da z ljubeznijo in razumevanjem spremljamo naše rojake v borbi za uveljavljanje vseh narodnostnih in materialnih pravic, ki jim pripadajo, in da jih pri tem podpiramo.

Vljudno vabljeni.

Slovenska matica

Košarica je prazna