Pogovor o monografiji Splošni položaj mladih v slovenskem zamejstvu

30.01.2018; 11:00 - 12:00; Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Z zadovoljstvom Vas vabimo na pogovor o monografiji SPLOŠNI POLOŽAJ MLADIH V SLOVENSKEM ZAMEJSTVU,

ki bo potekal v organizaciji Inštituta za narodnostna vprašanja in Slovenske matice

v sredo, 31. januarja 2018, z začetkom ob 11. uri v dvorani Slovenske matice v Ljubljani na Kongresnem trgu 8

Monografija je izšla lani konec novembra. Je rezultat in nasledek triletnega temeljnega znanstvenoraziskovalnega projekta Mladi v slovenskem zamejstvu: družbeni in kulturni konteksti ter sodobni izzivi, ki smo ga izvedli in pred dobrim letom dokončali raziskovalci treh zamejskih znanstvenih inštitutov: Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) iz Trsta, Slovenskega znanstvenega inštituta (SZI) in Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik (SNIUJ), obeh iz Celovca, ter Inštituta za narodnostna vprašanja iz Ljubljane kot osrednjega slovenskega znanstvenega  inštituta za narodnostno-manjšinska vprašanja. To je prva izmed štirih monografij, ki bodo obravnavale še tematske vsebine identifikacijskih procesov, jezikovnega profila in participacije mladih v slovenskem zamejstvu.

Knjigo sta recenzirala zasl. prof. dr. Sergej Flere in doc. dr. Metka Čeplak, strokovnjaka na raziskovalnem področju o mladih. V pogovoru ob njeni predstavitvi bosta spregovorila slavist dr. Janez Dular, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu v prvi Vladi Republike Slovenije ter pravnik dr. Dejan Valentinčič, raziskovalec slovenstva zunaj Slovenije in sam predstavnik mlade generacije.

Seveda se bodo pogovora in predstavitve svojega dela udeležili sami soavtorji prispevkov o vseh štirih slovenskih zamejstvih ter soavtorica  in urednica knjige.

 

Vljudno vabljeni k razpravi tudi Vi !

Košarica je prazna