Predavanje o zgodovini znanosti: Alkimija Barbare Celjske-mit ali resnica

30.01.2018; 18:00; Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Barbara Celjska (1391/92 – 1451) iz rodu Celjskih grofov je odigrala pomembno vlogo pri širjenju njihovega vpliva v Srednji Evropi in na Balkanu. Bila je druga žena Sigismunda Luksemburškega (1368 – 1437) ogrskega, nemškega in češkega kralja. Čeprav je njena vloga, zlasti v starejšem zgodovinopisju in ustnem slovstvu, prikazana kot izrazito negativna, jo sodobne interpretacije razumejo kot sposobno in prosvetljeno vladarico, ki se je posvečala številnim državniškim in humanističnim dejavnostim. Med te dejavnosti naj bi sodila tudi alkimija.

O Barbarini alkimistični dejavnosti je ohranjen le en zapis, katerega avtor je češki alkimist Jan z Laza. Na tem besedilu so zamišljene vse nadaljnje interpretacije o alkimističnem delovanju Barbare Celjske.

Na predavanju bomo predstavili analizo zapisa Jana z Laza in okoliščine, v katerih je nastal. Pokazali bomo, da je to delo rezultat nekdaj zelo pogoste prakse ponarejanja alkimističnih besedil. Razlage o delovanju Barbare Celjske na področju alkimije, ki temeljijo na tem besedilu, pa niso nič drugega, kot vzpostavljanje znanstvenega mita, ki v prostoru Osrednje Evrope ni nič drugega kot nacionalni miti.

Vljudno vabljeni.

Košarica je prazna