Predstavitev pesniške zbirke Tonka Maroevića

02.04.2019; 11:00 - 12:00; SAZU, dvorana 1. nadstropje, Novi trg 3, 1000 Ljubljana


Pesnik, umetnostni zgodovinar, prevajalec in esejist Tonko Maroević je eden izmed najbolj plemenitih in lucidnih glasov sodobne hrvaške književnosti ter kulturnega in intelektualnega življenja, kozmopolit in polihistor, ambasador Združenih kraljestev Renesanse in Baroka v naših ubožnih časih ter utelešenje Mediterana. V srcu Sredozemlja, na prelepem otoku Hvar, se je tudi rodil leta 1941. Dr. Maroević je redni član Hrvaške in dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Je svoj in samosvoj pesnik, v isti sapi modernist in mojster soneta, ki ga v zbirki Sonetna stroka oživlja s postmodernistično nostalgijo, zasidrano v mediteranskem poreklu in kulturi. Ni naključje, da se v njegovih pesmih poleg hrvaških, italijanskih in drugih evropskih  referenc pogosto oglaša tudi spomin na Prešerna. Maroevićev globoko osebni kult poeta Sonetnega venca in Krsta pri Savici prihaja do izraza tudi v izboru njegove poezije Štiriročno.

Izredni član SAZU prof. dr. Boris A. Novak, prof. dr. Miha Pintarič in Marjan Strojan so pesmi prevedli, Boris A. Novak pa je zbirko uredil in zanjo napisal spremno besedo, v kateri med drugim piše: “Pesnik, umetnostni zgodovinar in prevajalec Tonko Maroević je eden izmed najbolj plemenitih in lucidnih glasov sodobne hrvaške književnosti ter kulturnega in intelektualnega življenja, kozmopolit in polihistor, ambasador Združenih kraljestev Renesanse in Baroka v naših ubožnih časih ter utelešenje Mediterana.”  Navezanost tega pesnika na slovensko pokrajino, kulturo in ljudi je globoko motivirana in osebna. Izrazil jo je tudi s prevodi mnogih slovenskih pesnikov od Franceta Prešerna do Borisa A. Novaka.

Zbirko pesmi Tonka Maroevića z naslovom Štiriročno so pripravili Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Slovenski center PEN in Slovenska matica.

 

 

Košarica je prazna