Tiskovna konferenca ob izidu knjige Dimitrija Rupla

17.05.2017; 11:00 - 12:00; Slovenska matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Ob 25. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije je izšla nova knjiga Dimitrija Rupla – Železo in žamet, od kulture do države, ki govori o državnosti in Evropski uniji po koncu hladne vojne. Gre tako rekoč za “zgodovino iz prve roke”, za (samo)kritično poročilo o dosežkih/težavah slovenske nacionalne in zunanje politike. Avtor razpravlja o času pred osamosvojitvijo, ko so bili Slovenci “kulturni problem” in “narodno vprašanje”, in o najnovejši krizi “upravičenosti poznega socializma”. S tem v zvezi ima eno od poglavij provokativen naslov “Pri klavirju Josip Broz Tito”, ki mu sledijo “Slovenske nacionalne elite”, “Begunci”, “Hrvati” itn. Rupel se sprašuje, kaj (kakšno vezivo) povezuje Slovence med sabo, kaj povezuje Slovence in Evropejce, in te v Evropsko unijo?

Zunanji in formalni povod za Ruplovo poročilo je obletnica vstopa Slovenije v Organizacijo združenih narodov (22. maj 1992) in sklepnih dogodkov mednarodnega priznanja, brez katerega ne bi bilo samostojne slovenske države.

***

Tiskovna konferenca, na kateri bodo poleg avtorja govorili predsednik Slovenske matice Milček Komelj, Peter Jambrek in veleposlanik Igor Senčar, bo v sredo, 17. maja 2017 ob 11. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani.

Vljudno vabljeni.

Slovenska matica

Košarica je prazna