Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature

Irena Avsenik Nabergoj , 2020, 556 strani, trda vezava
TrpljenjeInSmrtVZgodoviniJudovskeKulture

35,00

Product Description

Delo je tretja knjiga avtorice o judovskem ljudstvu na temo njihove »zgodovine recepcije«, o čemer pričajo upodabljanje v ne-judovski kulturni produkciji, zgodovina antisemitizma ter lastni odzivi Judov na človeško stanje, ki so ga doživljali na docela svojevrsten način.
Značilnost te pomembne študije – pomembne ne le v slovenskem kanonu- je preučitev reprezentativnega konspekta pisanja o tej tematiki in pojasnjevalna predstavitev opaznih trendov. Poseben odmev na predmet te monografije ima poetizacija trpljenja, smrti in žalovanja, ne le v biblijskih psalmih, temveč tudi v poznejšem pisanju do konca dvajsetega stoletja. Obravnavani so teme in vidiki, povezani z osrednjo tematiko, kot so denimo mučeništvo, križarski pohodi, antisemitizem in pogromi, z nujno pozornostjo na holokavst in vse, kar mu je utrlo in utiralo pot.

V mednarodnih razmerah delo ddr. Irene Avsenik Nabergoj predstavlja neustavljivo silo prizadevanja za dialog in spravo med etničnimi skupinami, ki imajo za seboj grozljivo bilanco krivde. To pa pomeni še posebno spodbudo za intenziviranje dialogi med Judi in kristjani. Nova doba tega dialoga v razkrivanju tistega, kar nas združuje, pa bo glede na zgodovinsko obremenjenost toliko bolj prepričljiv simbol za iskanje dialoga v razmerju med vsemi narodi

Košarica je prazna