Novičnik Slovenske matice

OKTOBRSKI UVODNIK

Oktober v narodopisni zavesti Slovencev velja za mesec trgatve, ko obiramo sadeže svojega celoletnega trdega dela v domačem vinogradu. Tudi na Slovenski matici je to še kako rodoviten čas, ko so tik pred izdajo pripravljene številne knjige, ki smo jih skupaj z dragocenimi avtoricami in avtorji vse leto pripravljali. Letos je oktober tudi čas številnih dogodkov, posvečenih pomembnim slovenskim zgodovinskim in kulturnim osebnostim – sociologu, politku in očetu slovenske samostojne države dr. Jožetu Pučniku, pa slovenskemu umetnostnemu zgodovinarju, uglednemu predavatelju na Jagelonski univerzi v Krakovu, tudi članu Poljske akademije znanosti prof. dr. Vojeslavu Moletu. Poleg dogodkov v matični hiši na Kongresnem trgu pa je naloga Slovenske matice širiti in krepiti slovensko kulturo in znanost v javnosti tudi na celotnem prostoru Slovenije in zunaj nje. V okviru Matičinih knjižnih potovanj bomo do konca leta gostovali na Reki, v Gradcu, Trstu, Ajdovščini in drugod. S posebno pozornostjo pa se bomo posvetili slovenskim medijem v zamejstvu, najprej v Avstriji, zatem tudi Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Čas trgatve pa je tudi čas za premislek o tem, kako smo delali in kam je treba v prihodnje usmeriti svoje moči, da bomo ponosni nasledniki rojakov, ki so pred stooseminpetdesetimi leti ustanovili Slovensko matico. Žlahtnost njenega poslanstva izkazuje dragocen Plečnikov logotip, s katerim jo je veliki arhitekt tudi simbolno postavil na sam vrh slovenstva.

Za opravljeno preteklo delo želim izreči globoko hvaležnost predsedniku Slovenske matice dr. Alešu Gabriču ter sodelavkam mag. Miljani Cunta, Zariki Snoj Verbovšek, Katji Kleindienst in Mateji Rizvič, ki so v zadnjih dveh letih in pol vse nove knjige in načrtovane dogodke kljub številnim oviram v času virusa Covid-19 imenitno izpeljali. Zaveza, ki jo ob vrnitvi na Slovensko matico čutim glede prihodnosti, je zato še večja. Še posebej pa zaradi tega, ker živimo v lagodnem občutenju, da Slovenk in Slovencev z osamosvojitvijo in lastno državo ne ogroža prav nihče več. Četudi so se družbena razmerja izpred stoletja in pol v temelju spremenila, grožnja, da lahko izgubimo svojo narodno identiteto, ostaja. Obstaja nevarnost, da v kotlu globalizma izgine dehteč ščepec slovenskih in raznonarodnih posebnosti, ki svetu dajejo vonj in okus po kulturni raznolikosti in duhovnem bogastvu. Naša zapredenost v vse-enost, individualistično uresničevanje zgolj lastnih želja in potreb ter umik pred družbenimi problemi in odgovornostjo v lastno intimo nas danes vodijo na nevarno pot izničenja slovenske narodne zavesti.

Zato poslanstvo Slovenske matice ni le, da ohranja dragoceno kulturno zapuščino, ampak da nič manj srčno kot nekoč vabi vse, da, kot je zapisano v njenih ustanovnih pravilih, brez vse politične delavnosti skupaj krepimo omiko, znanstveno izobraževanje, slovenski jezik in slovensko slovstvo.

dr. Ignacija Fridl Jarc
tajnica-urednica Slovenske matice

MATIČINE KNJIŽNE NOVOSTI

Pravkar izšlo:

Zbirka Mestne knjige
Milanka Trušnovec (ur.): Idrijska knjiga
Idrijska knjiga, ki je pred nami, ni zgolj poučno čtivo, ki bralcu predstavlja blišč in bedo mesta v različnih časovnih obdobjih, ampak je predvsem pripoved o njegovi nemirni in skrivnostni duši. Milanka Trušnovec je v sodelovanju s področnimi uredniki oblikovala očarljiv kolaž, ki skozi preplet proze, pesmi in bajk, zgodovinskih zapisov, pravnih besedil in memoarov pripoveduje o teminah podzemlja in belini idrijskih čipk, o žalostnih usodah rudarjev in iznajdljivosti novih generacij, o žlikrofih, Perkmandeljcu in Vesaniji, ki še vedno stoji na vrhu čarobne gore. Knjiga spregovarja v nekdanji in današnji knjižni slovenščini ter v prepoznavnem pojočem narečju tega kraja. V njej najdemo velika imena slovenske kulturne zgodovine, pa tudi nadarjene umetnike mlajše in srednje generacije, ki s pronicljivimi zapisi in z nalezljivim humorjem dokazujejo, da mesto tudi danes navdihuje.
Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Občine Idrija in Geologije d.o.o. Idrija ter v sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.
NAKUP

Napovedujemo:

Zbirka Spomini in srečanja
Aleksander Bassin: Obris mojega časa
Obris mojega časa Aleksandra Bassina, neutrudnega, široko razgledanega in kritičnega spremljevalca, pobudnika in organizatorja sodobne umetnosti, ki izhaja v knjižni zbirki Spomini in srečanja, je hkrati razkošno memoarsko delo in bogat zgodovinski dokument o umetnosti in kulturi 20. stoletja. Gre za avtorja, ki mu je karierno pot začrtalo z umetnostjo zaznamovano družinsko poreklo in ga danes nadaljuje sožitje z umetnikoma Mojco Smerdu in Tobiasom Putrihom ter široko okrožje številnih domačih in svetovnih umetnikov. Njegov ded, znameniti kulturni mecen dr. Fran Windischer, med letoma 1929 in 1949 predsednik društva Narodna galerija, mu je že v zgodnjih letih odprl pot v svet velikih duhov slovenstva, bodisi ob osebnih obiskih pri Plečniku, Jakopiču in drugih umetnikih bodisi ob ogledih razstav.
Avtor je živo zanimanje za umetnost ohranil in gojil na vseh kariernih postajah, tako v državnih službah, začenši kot sekretar likovne akademije, predvsem pa v zadnji vlogi direktorja ljubljanske mestne galerije, ki ji je podjetno razširil razstavni prostor in vanjo pripeljal vrhunske domače in svetovne umetnike, kot ustanovitelj Jugoslovanskega bienala male plastike, predsednik društva likovnih kritikov, kot selektor, kurator, predsednik ali član številnih jugoslovanskih, slovenskih in mednarodnih likovnih žirij, še zlasti kot funkcionar v mednarodnem združenju likovnih kritikov AICA. Kot likovni kritik je vse do danes v živem stiku z aktualnimi likovnimi tokovi, sprva kot zavzet pisec v dnevnem tisku, sočasno in pozneje pa kot avtor številnih razstavnih katalogov in likovnih monografij. Z literarno veščino upodobljena družinska toplina v memoarskem delu knjige in zgledno zbrano dokumentarno gradivo v vznemirljivem poklicnem obdobju je poklon avtorja lastnemu življenju in času, ki mu brez prestanka vtiskuje svojo sled.

Zbirka Razsežnosti slovenstva
Ddr. Marija Stanonik (ur.): Ljubezen na daljavo. Pisma moža ženi aleksandrinki v Egipt
Doslej je bilo vprašanje aleksandrinstva v prvi polovici 20. stoletja v več objavah obdelano le z ženske strani, s poudarkom na ženskah, ki so se odpravile v Egipt, kjer so bile deležne eksotičnosti tujega sveta in svetovljanstva. Tokratna monografija mu, prvič, postavlja ogledalo z moške strani – na podlagi pisem skrajno osamljenega moža, ki je po odhodu žene v Egipt, ostal doma s komaj eno- ali dveletno hčerko na domačiji, ki so mu jo kljub njegovim skrajnim prizadevanjem prodali na dražbi, da se je moral izseliti iz nje.
Oddaljeni ženi, katere bližine si želita njegovo telo in duša, si vsaj enkrat na teden daje duška z izmenjavo novic in čustev v pismih, ki so za tokratno analizo prvovrsten in izviren vir za zgodovinopisje, sociologijo, etnologijo, teologijo, jezikoslovje, literarno vedo, ne nazadnje odlična podlaga za roman v pismih.
Zaradi enkratnega vira so v knjigi objavljeni skeni originalnih pisem (faksimile) in njihov diplomatičen prepis, da bi bil tako dostopen za jezikoslovne študije, predvsem za raziskave enega od slovenskih primorskih narečij v času fašizma, v 30 letih 20. stoletja.
Nastavki za dodatne študije so dani v spremnih študijah k objavljenemu viru. Ivan Bresciani, vnuk avtorja ohranjenih pisem se ga še spominja, na kratko opiše njegovo družino, ko se mu je žena končno le vrnila iz Egipta, in opiše njegovo smrt, svoje spomine predstavita tudi vnuka Francesco Bertolini in David Bresciani. Sledijo znanstveni članki po konceptu od daljnega k bližnjemu: zgodovinar dr. Aleksej Kalc podaja zgodovinski kontekst o aleksandrinstvu na splošno in posebej na Goriškem, etnologinja Marjeta Malešič, ki je pisma transkribirala, na splošno oriše problematiko aleksandrink iz Vipavske doline in mestoma vključi vanjo dopisovanje Ivana Vetriha z ženo v Egiptu. Jezikoslovka prof. dr. Danila Zuljan Kumar je obdelala narečje iz okolja, od koder so ohranjena pisma (Batuje, Črniče), slovenistka Urška Pirjevec se ji pridružuje z analizo spominskih pripovedi ene od aleksandrink, kar omogoča izjemno soočenje z novo odkritim virom. Tega pa je natančno razčlenila z več vidikov urednica in (so)avtorica prof. ddr. Marija Stanonik.
Knjiga bo izšla v sozaložništvu Slovenske matice in Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, Annales ZRS ter s podporo Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Andrej Jemec: Slike
Spremna besedila: Tonko Maroević, Milček, Komelj, Niko Grafenauer
Monografija prinaša celovit pregled bogatega slikarskega opusa akademskega slikarja Andreja Jemca. Ob uvodnih besedilih dr. Tonka Maroevića, dr. Milčka Komelja in Nika Grafenauerja v njej najdemo več kot dvestodvajset barvnih reprodukcij del, ki so nastala med letoma 1951 in 2019. Zaradi načrta, da se v monografijo vključijo tudi težko dostopna avtorjeva slikarska dela različnih lastnikov doma in po svetu, sta zbiranje gradiva in priprava knjige trajali zelo dolgo. Poseben razdelek je namenjen obširni biografski in bibliografski dokumentaciji, objavljen je seznam vseh predstavljenih del, spremljajoči izbor črno-belih fotografij ter pregled samostojnih in skupinskih razstav ter pomembnejše nagrade in priznanja. V besedilih so omenjeni poleg avtorjevih slikarskih del tudi risbe, akvareli, grafike, tapiserije, ambientalna dela in objekti; ta dela so med besedili vključena kot vinjete in zaznamujejo predahe med njimi.
Izid knjige sta podprla Slovenska akademija znanosti in umetnosti in podjetje Jelovica.

MATIČINI DOGODKI

Matičina knjižna potovanja
Ponedeljek, 3. 10., ob 18.00 uri
Skupnost Italijanov “Santorio Santorio” Koper v palači Gravisi, Ulica Osvobodilne fronte 10, Koper
Predstavitev knjige Frederica C. Lanea Benetke, pomorska republika
Knjigo bodo predstavili oba urednika, prof. dr. Peter Vodopivec in akad. prof. dr. Peter Štih, ter prevajalec Matej Venier in avtor dodatka o Benetkah in slovenski zgodovini prof. dr. Dušan Mlacović.
Dogodek soorganizirajo Skupnost Italijanov »Santorio Santorio« Koper, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper, Knjigarna Libris in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Matičina znanstvena srečanja
Sreda, 5. 10., od 9.00 do 13.30 ure
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Posvet o Vojeslavu Moletu
V dvorani Slovenske matice bo potekal posvet o akademiku Vojeslavu Molétu, umetnostnem zgodovinarju, klasičnem arheologu, pesniku, pisatelju in prevajalcu. Na posvetu bosta otvoritvena nagovora imela dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, in Nj. eksc. dr. Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, sodelovali pa bodo ugledni slovenski in poljski raziskovalci prof. dr. Tone Smolej, izr. prof. dr. Petra Svoljšak, doc. dr. Lidija Rezoničnik, doc. dr. Gašper Cerkovnik, doc. dr. Alen Širca, doc. dr. Matej Hriberšek, Jacek Maj in dr. Bojan Cvelfar.
Posvet, na katerem bodo predavatelji osvetlili Molétovo bogato življenjsko pot in njegov prispevek k razumevanju kulture in umetnosti, bosta moderirala dr. Aleš Gabrič in dr. Tone Smolej.
Dogodek bo sneman in pozneje dosegljiv na strani YouTube Slovenske matice.
Dogodek organizirata Slovenska matica in Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.
Slovenska matica se zahvaljuje Veleposlaništvu Republike Poljske v Ljubljani za podporo.

Petek, 7. 10., od 9.00 do 13.00 ure
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Spomini na pisatelja Iva Andrića (1892–1975)
Slovenska matica in Vukova zadužbina v Ljubljani organizirata znanstveno srečanje Spomini na pisatelja Iva Andrića (1892–1975), dobitnika Nobelove nagrade za literaturo leta 1961. Otvoritvena nagovora bosta imela dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, in ing. Živorad Andrejić, predsednik Vukove zadužbine v Ljubljani. Predavatelji bodo akad. Drago Jančar, izr. član SAZU prof. dr. Tomo Virk, akad. Miro Vuksanović, prof. dr. Boško Suvajdžić in srbski pisatelj Aleksandar Gatalica.
Dogodek organizirata Slovenska matica in Vukova zadužbina v Ljubljani.

Ponedeljek, 24. 10., od 9.00 do 13.45 ure
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes
Na posvetu o slovenskih medijih v Avstriji nekoč in danes bosta imela uvodna nagovora dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, in prof. dr. Sonja Novak Lukanovič, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja, s prispevki pa bodo sodelovali dr. Avguštin Malle, dr. Karel Hren, Lojze Wieser, Marijan Velik, Gabrijel Lipuš, Sebastjan Trampusch, Mateja Rihter, Hanzi Filipič, Irena Destovnik, dr. Reginald Vospernik,dr. Andrej Leben, dr. Janko Malle, dr. Danijel Grafenauer, mag. Lidija Golc, dr. Boris Jesih in dr. Danijel Wutti. Posvet bo moderiral prof. Janez Stergar.
Dogodek soorganizirata Slovenska matica in Inštitut za narodnostna vprašanja.
Dogodek je del prireditev, ki jih sofinancira Urad Vlade republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Matičina predavanja
Torek, 11. 10., ob 18.00 uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
prof. dr. Aleš Krainer: Digitalizacija v grajenem bivalnem in delovnem okolju
Predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka pri Slovenski matici

Torek, 18. 10., ob 18.00 uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
prof. dr. Zvezdan Pirtošek: Nevrološki korelati zavedanja
Predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka pri Slovenski matici

Sreda, 26. 10., ob 19.00 uri
Dvorana M3+M4, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana
Naj slovenščina odmeva
Dr. Silvija Borovnik: Medkulturnost slovenske književnosti v Avstriji (Lipuš, Haderlap, Handke)
Mag. Lidija Golc: Ob stoti obletnici rojstva in deseti obletnici smrti Janka Messnerja

Cikel jezikoslovnih predavanj Odseka za slovenski jezik pri Slovenski matici

Odsek za slovenski jezik pri Slovenski matici v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira cikel jezikoslovnih predavanj »Naj slovenščina odmeva«, ki se dotika aktualnih vprašanj, povezanih z jezikom in jezikovno politiko, sega pa tudi na področje književnosti, ki se piše v slovenščini, tudi v zamejstvu.
Gre za prvi dogodek v okviru jesenskega dela cikla (prva sta bila organizirana marca in aprila).
Več o ciklu lahko preberete na spletni strani Cankarjevega doma.

Matica pod zvezdami
Četrtek, 13. 10., ob 18.00 uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Pogovor ob izidu Idrijske knjige
Ob izidu Idrijske knjige, nove knjige v zbirki Mestne knjige, se bosta pogovarjala dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, in urednica knjige mag. Milanka Trušnovec. Govorila bosta o delu, ki je nastalo v sodelovanju z različnimi področnimi uredniki kot očarljiv kolaž, ki skozi preplet proze, pesmi in bajk, zgodovinskih zapisov, pravnih besedil in spominov pripoveduje o teminah podzemlja in belini idrijskih čipk, o žalostnih usodah rudarjev in iznajdljivosti novih generacij, o žlikrofih, Perkmandeljcu in Vesaniji, ki še vedno stoji na vrhu čarobne gore.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Četrtek, 27. 10., ob 18.00 uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Pogovorni večer: Misliti sodobni čas
Dr. Tine Hribar, eden naših osrednjih filozofov, bo v pogovoru z dr. Markom Uršičem, vodjo Matičinega Filozofskega odseka, predstavil svojo najnovejšo knjigo Sem, torej bivam, ki bo pri Slovenski matici izšla do konca leta, obenem pa reflektiral tudi pomembna vprašanja naše skupne preteklosti in prihodnosti.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Matičina novinarska konferenca
Četrtek, 20. 10., ob 11.00 uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Predstavitev novih knjig Slovenske matice
Na dogodku bomo predstavili nove knjige Slovenske matice Ali bereš Cankarja? Vesne Mikolič, Je kar je pravi ljubezen Ericha Frieda, Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij. Veno Pilon med sliko in besedo Miklavža Komelja in Irene Mislej, Idrijsko knjigo, ki jo je uredila Milanka Trušnovec, ter ponatis prvega dela spominov Ivana Hribarja Moji spomini I. Dogodek bo povezovala dr. Ignacija Fridl Jarc, tajnica-urednica Slovenske matice.

Matičina čezmejna gostovanja
Sreda, 19. 10. ob 17.00 uri
Filozofska fakulteta na Reki, Sveučilišna avenija 4, Reka
Pesniško-prevajalski večer ob prevodu romana Skrij me, sneg
Leta 2021 je Slovenska matica izdala prozni prvenec Skrij me, sneg enega naših osrednjih pesnikov in premišljevalcev, dr. Miklavža Komelja. V njem avtor s pomočjo simbolno bogatega jezika in polifonega romanesknega izraza spregovori o težkem obdobju slovenske polpretekle zgodovine. V letu 2022 pa z veseljem pričakujemo prevod dela v hrvaščino v prevodu Božidarja Brezinščka Bagole. Večer z avtorjem in prevajalcem na slovenskem lektoratu na Reki bo moderirala dr. Ignacija Fridl Jarc, tajnica-urednica Slovenske matice.
Dogodek je del prireditev, ki jih sofinancira Urad Vlade republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Gostimo
Ponedeljek–torek, 3.–4. 10.
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu
Muzej slovenske osamosvojitve je v prostorih Slovenske matice organiziral dvodnevni posvet Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu kot spremljevalni dogodek razstave Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu, ki je na ogled v začasnih prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve (Jamova 25, Ljubljana). Na posvetu je imel pozdravni nagovor dr. Željko Oset, direktor Muzeja slovenske osamosvojitve, osrednji nagovor pa Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Dvodnevni simpozij s številnimi referenti je pomembno osvetlil življenje in osebnost Jožeta Pučnika, čigar 90-letnice rojstva se letos spominjamo.

Sreda, 19. 10., ob 12.00 uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Okrogla miza o zamolčani avtorici Gelč Jontes in drugih prezrtih slovenskih pisateljicah ob izdaji knjige Sreča na črepinjah
Okrogla miza bo posvečena pisateljici Gelč Jontes (1906–1973), o kateri je bilo do sedaj znanega relativno malo, saj je ostala spregledana, čeprav je bila nadarjena pisateljica ljubljanskega obrobja. Njenih besedil so se uredniki branili predvsem zaradi nazornih opisov značajev in delovanja ljudi s socialnega dna, ki se niso izogibali tematiziranju seksualnosti. Kot literarna ustvarjalka je torej ostala prezrta, stoječ na robu slovenske predvojne družbe. Skrajni čas, da se avtorici posveti pozornost, ki ji brez dvoma pripada. Na splošno se bomo dotaknili tudi ostalih avtoric, ki jih je literarni kanon prezrl oziroma spregledal. Na dogodku sodelujejo dr. Ignacija Fridl Jarc, dr. Katja Mihurko Poniž, dr. Irena Selišnik in Klara Širovnik kot moderatorka.

Drugi dogodki
Četrtek, 6. 10. od 9.00 do 18.30 ure
Hotel Park, Bled
19. Kongres slovenskih založnikov
Društvo slovenskih založnikov organizira 19. Kongres slovenskih založnikov, na katerem bodo izpostavljene teme Po pandemiji: spremembe na trgu, analiza podatkov in smernice razvoja, Mednarodni prodor: od Frankfurta do Bologne in Celostne rešitve za nove čase. V okviru zadnjega sklopa bo potekala tudi Okrogla miza: V iskanju skupne platforme, ustvarjanje preglednih rešitev za knjižni trg, kjer bodo sodelovali dr. Ines Vodopivec, pomočnica ravnatelja za vodenje strokovnega dela NUK, Mitja Ličen, Založba Goga, mag. Renate Rugelj, Bukla, Zarika Snoj Verbovšek, Slovenska matica, in Vlasta Vičič, JAK RS.

Sreda–nedelja, 19.–23. 10.
Frankfurtski knjižni sejem 2022
Na nacionalni stojnici na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2022 (hala 4.0 B56) bodo predstavljene tudi izbrane knjige Slovenske matice.
Več informacij najdete na: https://www.buchmesse.de/en

Posnetke prireditev v prostorih Slovenske matice si lahko ogledate na YouTube strani Slovenske matice.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodkih lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna