Matica pod zvezdami

21.05.2024; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Prijazno vabljeni na pogovor o zborniku »Trst, to je tam, kjer je Boris Pahor«, ki bo v torek, 21. maja, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8/I, Ljubljana).
Slovenska matica je pred kratkim izdala zbornik o Borisu Pahorju, v katerem so zbrani prispevki s simpozija, ki je potekal jeseni 2022. Zbornik živo pričuje o Pahorjevi neustavljivi želji po biti, kot je pisateljevo življenje ubesedil njegov sin Adrijan Pahor. Z avtorjevim sinom ter urednikoma prof. dr. Urško Perenič, ki je prevzela znanstveno analizo obsežne Pahorjeve zapuščine – zbornik prinaša tudi rezultate le-te iz zadnjega leta, in prof. ddr. Igorjem Grdino se bo o Pahorjevem delu, njegovem odnosu s Kocbekom in pomenu njegovega opusa za slovensko literarno in narodno zgodovino pogovarjala doc. dr. Ignacija Fridl Jarc. V pogovoru bodo sodelovali še dddr. Evgen Bavčar in drugi avtorji.

Dogodek sodi v cikel literarnih prireditev, ki ga finančno podpira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Zbirka Odstiranja
»Trst, to je tam, kjer je Boris Pahor«
Uredila: Urška Perenič in Igor Grdina

Boris Pahor je več kot samo stoletje človeške vesti: literatura, ki jo je ustvaril, je še danes katalizator – in hkrati lakmus. Ne prenese ravnodušnosti. Na eni strani so zvesti bralci, na drugi mogočneži, ki naredijo vse, da se njegov trikratni ne totalitarizmom ne bi slišal in odmeval. Ali da bi bil ponarejen, zreduciran, zmanjšan. Toda Pahorjeva literatura se po njegovi smrti nikakor ni znašla v pogrezu v začasno pozabo, ki je običajen v letih, ko se aktualistični bralci poslovijo, tistih, ki v ustvarjalcu odkrijejo večnega sopotnika, pa še ni. Medtem ko so mnenja, ali je Pahor kot uporni človek tudi že klasik kakor njegov prijatelj Edvard Kocbek, deljena. Pričujoča knjiga se zato trudi biti dejaven poklon pisatelju in njegovemu svetu. Zasnovana je mozaično: ustavlja se ob posameznih vidikih Pahorjevega ustvarjanja – in kot taka bodisi nadaljuje in poglablja dosedanje raziskave bodisi jih razširja in ustvarja ustvarjalsko-recepcijski dialog tam, kjer ga doslej ni bilo.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna