Matičina čezmejna gostovanja

13.11.2023; 20:30 - 21:30; Peterlinova dvorana, Ulica Donizetti 3, 34000 Trst


Vljudno vabljeni na dogodek, posvečen slikarskemu opusu akademika Andreja Jemca, ki bo potekal v ponedeljek, 13. novembra 2023, ob 20.30 v Peterlinovi dvorani (Ulica Donizetti 3, Trst, Italija). Umetnostni zgodovinar akademik prof. dr. Milček Komelj bo imel predavanje o njegovem slikarskem opusu, tajnica-urednica Slovenske matice doc. dr. Ignacija J. Fridl pa bo v pogovoru s slikarjem Jemcem predstavila monografijo o njegovem življenjskem delu z naslovom Slike.

Dogodek soorganizirata Društvo slovenskih izobražencev v Trstu ter Slovenska matica.
Dogodek sodi v cikel prireditev, ki ga finančno podpira Agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

Andrej Jemec: Slike
Spremna besedila: Tonko Maroević, Milček, Komelj, Niko Grafenauer
Monografija prinaša celovit pregled bogatega slikarskega opusa akademskega slikarja Andreja Jemca. Ob uvodnih besedilih preminulega akademika dr. Tonka Maroevića, akademika dr. Milčka Komelja in akademika Nika Grafenauerja v njej najdemo več kot dvesto dvajset barvnih reprodukcij del, ki so nastala med letoma 1951 in 2019. Zaradi načrta, da se v monografijo vključijo tudi težko dostopna avtorjeva slikarska dela različnih lastnikov doma in po svetu, sta zbiranje gradiva in priprava knjige trajali zelo dolgo. Poseben razdelek je namenjen obširni biografski in bibliografski dokumentaciji, objavljen je seznam vseh predstavljenih del, spremljajoči izbor črno-belih fotografij ter pregled samostojnih in skupinskih razstav. Prav tako so navedene pomembnejše nagrade in priznanja. V besedilih so poleg avtorjevih slikarskih del omenjeni tudi risbe, akvareli, grafike, tapiserije, ambientalna dela in objekti; ta dela so med besedili vključena kot vinjete in zaznamujejo predahe med njimi.
Knjiga je izšla s podporo Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Slovenijales Skupine.

NAKUP

Košarica je prazna