Matičina čezmejna gostovanja

03.12.2023; 17:00 - 18:00; Stadion 1. maj, Vrdelska cesta 7, 34000 Trst


Prijazno vabljeni na predstavitev knjige Moj Trst avtorice dr. Bogomile Kravos, ki bo v nedeljo, 3. 12. 2023, ob 17. uri na Stadionu 1. maj (Vrdelska cesta 7, Trst, Italija).
Dr. Bogomila Kravos je pri Slovenski matici izdala že tri knjige. Zadnja z naslovom Moj Trst je avtobiografski zapis o Trstu avtoričine mladosti in pogled nanj s perspektive zrelih let. O slovenstvu in Slovencih v Trstu nekoč in danes se bo z avtorico dr. Bogomilo Kravos pogovarjal Martin Lissiach.

Dogodek soorganizirajo SKD Slavko Škamperle, Slovenski klub ter Slovenska matica.
Dogodek sodi v cikel prireditev, ki ga finančno podpira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zbirka Spomini in srečanja
Bogomila Kravos: Moj Trst
Bogata in spremenljiva zgodovina Trsta je na nek način miniaturna podoba slovenskega človeka in njegovega prebivanja v naših krajih skozi stoletja. Bil je stičišče in križišče mnogih poti in še številnejših nacionalnih interesov, mesto na prepihu v dobesednem in prenesenem pomenu, prostor klene slovenske besede in kraj njenega izganjanja in izginjanja, pristan svetlih upov in mračne resničnosti, vzor slovenske narodne povezanosti in točka našega nacionalnega razkola. To je Trst, kakor ga v svoji mladostni avtobiografiji ubeseduje Bogomila Kravos, dekle, ki s ponosom zre na slovenske domoljube svojega časa, in v zrelih letih z zatajevano bolečino in sramom opazuje brezbrižnost tržaških Slovencev do svoje identitete in skupne lastnine. Moj Trst ni zgolj portret mesta, naslikan z očmi otroka in odraščajočega dekleta, ampak je tudi dragocena galerija slovenskih Tržačanov in zakladnica tržaške govorice. Delo je prežeto z blagim humorjem in drznim karikiranjem, napisano je s krhko občutljivostjo in jasno odločnostjo obenem.
Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

NAKUP

Košarica je prazna