Matičina čezmejna gostovanja

05.04.2023; 12:30 - 14:00; Filozofska fakulteta Zagreb, predavalnica A-302, Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb


Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Jeziki in ljudstva Evrope, o kateri bo v predavanju spregovoril avtor dr. Klemen Jelinčič Boeta. Potekala bo v sredo, 5. 4. 2023, od 12.30 do 14.00 v predavalnici A-302 na Filozofski fakulteti v Zagrebu (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, 10 000 Zagreb, Hrvaška).

Dogodek soorganizirata Slovenska matica in Katedra za slovenski jezik in književnost Oddelka za južnoslovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Zagrebu.

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Klemen Jelinčič Boeta: Jeziki in ljudstva Evrope
Strokovna recenzenta: Matjaž Klemenčič in Aleš Maver

Jeziki in ljudstva Evrope je izčrpno in natančno zasnovan leksikon, v katerem avtor naniza 212 gesel, od tega je 201 jezikovno geslo, dodanih pa je še 11 nacionalnih gesel. Avtor prikazuje zgodovino in sedanji položaj narodov in jezikov Evrope, vsako geslo pa je opremljeno tudi s podatkom o zgodovinsko prevladujoči verski pripadnosti članov skupnosti. Dodana vrednost monografije je bogastvo statističnih podatkov, ki omogočajo dobro predstavo o številčni moči in razprostranjenosti posameznih skupnosti, uporaben pripomoček knjige pa so tudi zemljevidi in seznam najpomembnejših virov in literature. Po njem bodo brez dvoma s pridom posegali zgodovinarji, jezikoslovci, sociologi, teologi, geografi in sploh vsi, ki jih zanimajo korenine ter podoba jezikovne in kulturne pestrosti stare celine.

Knjiga je izšla s podporo Ministrstva za kulturo ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije.

NAKUP

Košarica je prazna