Matičina knjižna potovanja

11.04.2023; 11:00 - 12:00; Dvorana Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Novi trg 2, 1000 Ljubljana


Vljudno vabljeni na predstavitev monografije o slikarskem opusu akademika prof. Andreja Jemca Slike, ki bo v torek, 11. aprila 2023, ob 11. uri v dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti na Novem trgu 3 v Ljubljani. Avtorja in njegov opus bo predstavil akademik prof. dr. Milček Komelj, ki je h knjigi pripeval tudi spremno besedo. Pogovor z obema bo vodila dr. Ignacija Fridl Jarc.
Dogodek soorganizirata Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Andrej Jemec: Slike
Spremna besedila: Tonko Maroević, Milček, Komelj, Niko Grafenauer

Monografija prinaša celovit pregled bogatega slikarskega opusa akademskega slikarja Andreja Jemca. Ob uvodnih besedilih preminulega akademika dr. Tonka Maroevića, akademika dr. Milčka Komelja in akademika Nika Grafenauerja v njej najdemo več kot dvesto dvajset barvnih reprodukcij del, ki so nastala med letoma 1951 in 2019. Zaradi načrta, da se v monografijo vključijo tudi težko dostopna avtorjeva slikarska dela različnih lastnikov doma in po svetu, sta zbiranje gradiva in priprava knjige trajali zelo dolgo. Poseben razdelek je namenjen obširni biografski in bibliografski dokumentaciji, objavljen je seznam vseh predstavljenih del, spremljajoči izbor črno-belih fotografij ter pregled samostojnih in skupinskih razstav. Prav tako so navedene pomembnejše nagrade in priznanja. V besedilih so poleg avtorjevih slikarskih del omenjeni tudi risbe, akvareli, grafike, tapiserije, ambientalna dela in objekti; ta dela so med besedili vključena kot vinjete in zaznamujejo predahe med njimi.
Knjiga je izšla s podporo Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Slovenijales Skupine.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna