Matičina knjižna potovanja

12.04.2023; 17:00 - 18:00; Zgodovinski arhiv Ptuj, Vičava 5, 2250 Ptuj


Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Dimitrija Rupla Podobe iz resničnosti, ki bo v sredo, 12. aprila 2023, ob 17. uri v Zgodovinskem arhivu Ptuj (Vičava 5, Ptuj). V njej je avtor z bogatim dokumentarnim gradivom prikazal osamosvojitvene procese in se ozrl na trideset let samostojne države Slovenije. Avtor je pri založbi Dobra knjiga nedavno izdal še drugo knjigo na to temo z naslovom Pomen osamosvojitve. O vseh vprašanjih, ki jih knjigi odpirata, se bo s prof. dr. Dimitrijem Ruplom pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.
Dogodek pripravljata Zgodovinski arhiv Ptuj in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Dimitrij Rupel: Podobe iz resničnosti

Slovenski sociolog, politik in pisatelj dr. Dimitrij Rupel pri Slovenski matici izdaja svojo tretjo knjigo. Pred tem sta izšli Slovenija na svetovnem prizorišču (2011) in Železo in žamet ali od kulture do države (2017). Podobe iz resničnosti, ki v naslovu asociirajo na Cankarjeve Podobe iz sanj, a se obenem tematsko in razpoloženjsko tudi že odmikajo od njih, osvetljujejo čas slovenskega osamosvajanja in dogajanje po osamosvojitvi. Členjene so v dva dela, prvi je faktografsko izredno bogat in dragocen, ker vsebuje dokumente, ki so postali javno dostopni šele v zadnjem času. Drugi del pa je tudi žanrsko bolj esejistično naravnan, saj je v njem objavljena korespondenca med Dimitrijem Ruplom in Borutom Trekmanom, ki sta politično sooblikovala poosamosvojitveno obdobje. Podobe iz resničnosti so dragocen dokument, ki bi moral najti pot tudi v slovenski izobraževalni sistem in bi ga morala poznati širša javnost, saj pomembno pripomore k razumevanju položaja, v katerem je država Slovenija danes.
Knjiga je izšla s podporo Ministrstva za kulturo RS.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna