Matičina knjižna potovanja

26.05.2023; 20:00 - 21:00; Ob Cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu, Stara Loka 26, 4220 Škofja Loka


Vljudno vabljeni na predstavitev pesniške antologije ddr. Marije Stanonik (ur.) Brez križa in imena. Slovensko pesništvo na drugi strani med drugo svetovno vojno in po njej, ki bo v petek, 26. 5., ob 20. uri ob Cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki.

Urednica knjige Brez križa in imena akademikinja prof. ddr. Marija Stanonik je v preteklosti sodelovala pri sistematični obdelavi slovenskega NOB pesništva 1941–1945, pesmih slovenskih vojakov, ki so bili prisilno mobilizirani v nemško vojsko, in slovenskega odporniškega pesnjenja pod italijanskim fašizmom. Razčlenila je tudi diferenciacijo različnih taborov v slovenskem pesnjenju med drugo svetovno vojno. S pričujočo izdajo pa je stroki in najširši javnosti na voljo célostna predstavitev (večinoma) medvojnega pesemskega ustvarjanja »na drugi strani« z vsem znanstvenim aparatom.
Knjigo bomo predstavili v okviru pesniškega recitala Pasijonke, ob branju poezije dr. Tineta Debeljaka in drugih avtorjev v spomin na dogodke ob koncu druge svetovne vojne, povojne poboje ter čas begunstva in zdomstva. O antologiji se bo z akademikinjo prof. ddr. Marijo Stanonik pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Dogodek soorganizirata Muzejsko društvo Škofja Loka in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

NAKUP

Košarica je prazna