Matičina knjižna potovanja

20.09.2023; 17:00 - 18:00; Galerija Glaserjevega salona v župnišču sv. Petra, Malečnik 34, 2229 Malečnik


Prijazno vabljeni na predstavitev slik in monografije Slike akademika prof. Andreja Jemca, ki bo v sredo, 20. septembra 2023, ob 17. uri v Galeriji Glaserjevega salona v župnišču sv. Petra v Malečniku pri Mariboru. Na povabilo župnika dr. Sebastijana Valentana bosta monografijo v pogovoru predstavila umetnik in tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc. Razstavljena Jemčeva dela v sozvočju z galerijskimi eksponati pa bo predstavil dr. Ferdo Šerbelj, ki je s slikarjem pripravil izbor in postavitev slik.

Andrej Jemec, rojen v Vižmarjih leta 1934, je ustvaril obsežen, tehten in velikokrat nagrajen slikarski in grafični opus (med drugim je tudi prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 1994), poleg tega pa se je uveljavil tudi s pedagoškim delom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kot svetovalec pri vprašanjih likovne podobe prostorov ter kot premišljevalec o družbenih in kulturnih vprašanjih.

Dogodek soorganizirata Župnija Sv. Peter pri Mariboru – Malečnik in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Andrej Jemec: Slike
Spremna besedila: Tonko Maroević, Milček, Komelj, Niko Grafenauer

Monografija prinaša celovit pregled bogatega slikarskega opusa akademskega slikarja Andreja Jemca. Ob uvodnih besedilih preminulega akademika dr. Tonka Maroevića, akademika dr. Milčka Komelja in akademika Nika Grafenauerja v njej najdemo več kot dvesto dvajset barvnih reprodukcij del, ki so nastala med letoma 1951 in 2019. Zaradi načrta, da se v monografijo vključijo tudi težko dostopna avtorjeva slikarska dela različnih lastnikov doma in po svetu, sta zbiranje gradiva in priprava knjige trajali zelo dolgo. Poseben razdelek je namenjen obširni biografski in bibliografski dokumentaciji, objavljen je seznam vseh predstavljenih del, spremljajoči izbor črno-belih fotografij ter pregled samostojnih in skupinskih razstav. Prav tako so navedene pomembnejše nagrade in priznanja. V besedilih so poleg avtorjevih slikarskih del omenjeni tudi risbe, akvareli, grafike, tapiserije, ambientalna dela in objekti; ta dela so med besedili vključena kot vinjete in zaznamujejo predahe med njimi.

Knjiga je izšla s podporo Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Slovenijales Skupine.

NAKUP

Košarica je prazna