Matičina knjižna potovanja

06.02.2024; 18:00 - 19:00; Modra dvorana Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Jenkova cesta 4, 3220 Velenje


Vljudno vabljeni na literarno-glasbeni dogodek Predstavitev knjige Veronike Brvar Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist, ki bo potekal v torek, 6. februarja 2024, ob 18. uri v Modri dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje (Jenkova cesta 4, Velenje). Avtorica knjige Veronika Brvar bo v pogovoru z urednico knjige pri Slovenski matici Zariko Snoj Verbovšek predstavila portret izjemnega violinista Dejana Bravničarja, ki je izšel s podporo JAK in violinistove soproge Sidike S. Bravničar. Na dogodku bodo glasbeni program izvajali učenci Glasbenega ateljeja Tartini in dijaki Umetniške gimnazije in Glasbene šole Velenje.

Dogodek soorganizirata Slovenska matica in Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Zbirka Spomini in srečanja
Veronika Brvar: Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist

Portret violinista Dejana Bravničarja (1937–2018) Vdih lepote oživlja spomin na izjemnega umetnika, ki je plemenitil kulturo našega in mednarodnega kulturnega prostora, hkrati pa portretira družbene razmere, v katerih je vrhunski violinist dozorel in deloval, ter omogoča vpogled v njegovo družino, ki je slovela po kultiviranosti, prostranosti duha in svetovljanstvu. Mama Gizela Bravničar je bila primabalerina SNG Opere in baleta Ljubljana ter ustanoviteljica srednje baletne šole, oče Matija Bravničar pa slovenski skladatelj in akademik SAZU. Violinistova pot je v delu skrbno dokumentirana, kar izpričujejo popisi njegovih koncertov doma in v tujini, izbrani navedki iz kritik domačega in tujega tiska ter pričevanja njegovih kolegov, študentov in sopotnikov. Kljub obsežnemu dokumentarnemu gradivu pa portret umetnika zaživi v slikoviti pripovedi. Sedem poglavij intonira izbrana misel Dejana Bravničarja, ki se dotika vseh plasti njegovega umetniškega delovanja ter plemenitega pedagoškega predajanja, v uvodnem in sklepnem delu pa avtorica knjige Veronika Brvar razkriva tudi manj znane plasti umetnikovega življenja ter njegova druga posebna zanimanja. Vdih lepote bogati še slikovno gradivo, poseben pomen pa portretu violinista daje pesniško posvetilo Otona Župančiča, preroški verzi ob rojstvu sina družini Bravničar.

Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in gospe Sidike S. Bravničar.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna