Matičina knjižna potovanja

21.02.2024; 18:30 - 19:30; Velika dvorana Narodnega doma, Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje


Vljudno vabljeni na literarno-glasbeni večer, na katerem bomo predstavili knjigo Veronike Brvar Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist, ki bo potekal v sredo, 21. februarja 2024, ob 18.30 v Veliki dvorani Narodnega doma (Trg celjskih knezov 9, Celje). Avtorica knjige Veronika Brvar bo v pogovoru z urednico knjige pri Slovenski matici Zariko Snoj Verbovšek predstavila portret izjemnega violinista Dejana Bravničarja, ki je izšla s podporo JAK in violinistove soproge Sidike S. Bravničar. Na prireditvi bo nastopila tudi violinistka Lara Kramer (iz razreda Alenke Firšt, nekdanje študentke Dejana Bravničarja) ob spremljavi pianistke Ane Semič Bursać. Po tem dogodku bo ob 19.30 sledil 3. abonmajski koncert Celjskega godalnega orkestra.

Dogodek soorganizirata Slovenska matica in Narodni dom Celje.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Zbirka Spomini in srečanja
Veronika Brvar: Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist

Portret violinista Dejana Bravničarja (1937–2018) Vdih lepote oživlja spomin na izjemnega umetnika, ki je plemenitil kulturo našega in mednarodnega kulturnega prostora, hkrati pa portretira družbene razmere, v katerih je vrhunski violinist dozorel in deloval, ter omogoča vpogled v njegovo družino, ki je slovela po kultiviranosti, prostranosti duha in svetovljanstvu. Mama Gizela Bravničar je bila primabalerina SNG Opere in baleta Ljubljana ter ustanoviteljica srednje baletne šole, oče Matija Bravničar pa slovenski skladatelj in akademik SAZU. Violinistova pot je v delu skrbno dokumentirana, kar izpričujejo popisi njegovih koncertov doma in v tujini, izbrani navedki iz kritik domačega in tujega tiska ter pričevanja njegovih kolegov, študentov in sopotnikov. Kljub obsežnemu dokumentarnemu gradivu pa portret umetnika zaživi v slikoviti pripovedi. Sedem poglavij intonira izbrana misel Dejana Bravničarja, ki se dotika vseh plasti njegovega umetniškega delovanja ter plemenitega pedagoškega predajanja, v uvodnem in sklepnem delu pa avtorica knjige Veronika Brvar razkriva tudi manj znane plasti umetnikovega življenja ter njegova druga posebna zanimanja. Vdih lepote bogati še slikovno gradivo, poseben pomen pa portretu violinista daje pesniško posvetilo Otona Župančiča, preroški verzi ob rojstvu sina družini Bravničar.

Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in gospe Sidike S. Bravničar.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna