Matičina knjižna potovanja

24.05.2024; 19:00 - 20:00; Multimedijska dvorana v Krpanovem domu, Prečna ulica1, 6257 Pivka


Prijazno vabljeni na kulturni večer “Pod lipo” s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti ob izidu njenega dokumentarnega romana Senca brez človeka, ki bo v petek, 24. maja 2024, ob 19. uri v multimedijski dvorani v Krpanovem domu (Prečna ulica 1, Pivka).
S pisateljico Natašo Konc Lorenzutti se bo pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc. Osrednja tema pogovora bo avtoričin novi dokumentarni roman z naslovom Senca brez človeka, ki je leta 2023 izšel pri Slovenski matici in ki govori o usodi slovenskih otrok, ki so jih nacisti avgusta 1942 v dveh akcijah v Celju ukradli staršem in jih odpeljali na ozemlje Tretjega rajha, kjer so tiste, ki so prestali rasne selekcije, prevzeli bodoči nemški rejniki. Roman temelji na pretresljivih pričevanjih še živečih otrok Lebensborna in njihovih potomcev ter avtoričinih srečanjih in pogovorih z njimi.

Dogodek soorganizirajo pivško Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa, Zavod za turizem Pivka in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Zbirka Knezova knjižnica
Nataša Konc Lorenzutti: Senca brez človeka: film v prozi

Avgusta 1942 so nacisti v dveh akcijah v Celju ukradli 645 slovenskih otrok, ki so jih odpeljali na ozemlje Tretjega rajha, njihove matere pa so večinoma umrle v taborišču Auschwitz-Birkenau. Približno trideset malčkov, večinoma še dojenčkov, je prestalo »rasne selekcije«, zato so bili iz otroških taborišč urada za utrjevanje nemštva premeščeni v dom Sončna poljana v Kohren-Sahlisu blizu Leipziga, ki ga je upravljala mreža tajne Himmlerjeve organizacije Lebensborn. Tam so jih lahko prevzeli bodoči nemški rejniki, ki so bili vsaj na videz zvesti režimu, niso pa vedeli, da jemljejo ukradene otroke.
Dokumentarni roman o otrocih vojne, ki so postali žrtve miru, temelji na pretresljivih pričevanjih še živečih otrok Lebensborna in njihovih potomcev ter avtoričinih srečanjih in pogovorih z njimi. Prepletajo se z njeno zgodbo o iskanju sledi za izginulimi otroki, vpeto v čas, ko na robu Evrope divja vojna in se zopet trguje s človeškimi usodami. Ob soočenju z romaneskno, hkrati pa stvarno zgodovinsko dokumentiranimi spomini realnih oseb, ki se v tem »filmu v prozi« levijo v bolj ali manj tragične literarne junake, lahko tako kot avtorica romana tudi rahločutni bralec oblikuje svoj odnos do družine, identitete, naroda in njegove preteklosti, torej do občečloveških pojmov, ki so temeljnega pomena za vsakogar izmed nas.
Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna