Matičina odprta vrata

27.02.2024; 11:00 - 12:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Prijazno vabljeni na prireditev Literarna pokrajina Goriške: predstavitev literarnih sprehodov v Novi Gorici in Gorici v letih od 2020 do 2023, ki bo v torek, 27. februarja 2024, ob 11.00 v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

JSKD Nova Gorica je glavni nosilec projekta septembrskih literarnih sprehodov po Novi Gorici in Gorici ter neposredno po njih izdanih zbornikov, v katerih so objavljeni vsi prispevki govorcev, pa tudi fotografije obeležij in udeležencev pohodov.
Na sprehodih se med postanki pred bivališči, ustanovami in spomeniki ob okroglih obletnicah spominjajo tistih ustvarjalcev, ki so pomembno sooblikovali goriško duhovno pokrajino, prisluhnejo besedam strokovnjakov, ki aktualizirajo goriško literarno življenje v različnih zgodovinskih obdobjih, ob literarnih delih pa predstavljajo tudi pomembne literarne zgodovinarje. Vsak sprehod oživlja znana, pa tudi že skoraj pozabljena leposlovna dela. Berejo ali deklamirajo jih dijaki novogoriških srednjih šol, člani bralnih klubov, sodobni avtorji sami ali sorodniki že pokojnih ustvarjalcev. Prav za Sprehode je nastalo tudi nekaj uglasbitev literarnih besedil. Tri leta zapored so pohodniki obiskali hišo in vrt, kjer so živeli pesnica Ljubka Šorli, literarna zgodovinarka Lojzka Bratuž in Andrej Bratuž, profesor filozofije in komponist. Počastili so jih zaradi pomena njihovega dela in opozarjali na neponovljivo priložnost za nakup njihove hiše, ki bi lahko postala prostor srečevanj in povezovanja.

Na Slovenski matici bodo mag. Marija Mercina, pobudnica in soorganizatorka projekta, Sabina Volk Simčič, vodja območne izpostave JSKD Nova Gorica, Ernesta Dejak Furlan, predsednica Slavističnega društva Nova Gorica, Luisa Gergolet, direktorica Narodne in študijske knjižnice (NŠK), in Alex Kama Devetak, pisatelj in organizator dogodkov v NŠK, predstavili pomen dosedanjih literarnih sprehodov v letih 2020, 2021, 2022 in 2023 ter štiri ob tem izdane publikacije.

Dogodek soorganizirata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Nova Gorica ter Slovenska matica.
Dogodek sodi v cikel literarnih prireditev, ki ga finančno podpira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna