Matičina odprta vrata

20.05.2024; 20:00 - 21:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vljudno vabljeni na pogovor o knjigi Milosava Gudovića DE PROFUNDIS. Heidegger in pesniška hierodiceja, ki bo potekala v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 20. uri na Slovenski matici (Kongresni trg 8/I, 1000 Ljubljana).
“Enotnost Globine in Življenja je za razloček od temnega spleta prozaične treznosti in splošnega popredmetenja skupni smoter pesniškega in filozofskega izkustva, smoter njunega srečanja v spominu.”
Gudoviću je uspelo ustvariti duha, ki ga nakaže z začetno tezo: “Če je poezija bližja filozofiji, potem mora tudi filozofija postopno in predano ozaveščati svojo bližino poeziji. Mora se ji približati, in sicer ne le tematsko, temveč tudi jezikovno, izrazno. Kar se rojeva iz takšnega dialoga, se nalaga nazaj v spomin. S tem se še bolj potrdi, da je območje spomina, tradicija, nekaj živega.” Uspelo mu je, ker je obravnavano snov prikazal na način, za katerega sam pravi: “Zanesljivo razgrniti neko delo se pravi: prikazati ga kot gibko in živo celoto.” Študija De profundis: Heidegger in pesniška hierodiceja nas popelje k svojemu zadanemu cilju, to je k živemu in pristnemu človeškemu liku, pa najsibo to pesnik ali njegov interpret ali pa celo bralec obeh. (iz spremne besede dr. Tadeja Rifla)
O knjigi se bodo pogovarjali dr. Milosav Gudović, dr. Janko Lozar, dr. Andrej Božič, dogodek pa bo moderiral dr. Brane Senegačnik. Prireditev bo z glasbo popestril lutnjar in filozof Boris Šinigoj.

Dogodek soorganizirata KUD Logos in Slovenska matica.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna