Vabilo na Matičina odprta vrata: cikel predavanj Naj slovenščina odmeva

15.05.2024; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Slovenska matica po letu dni premora ponovno pripravlja cikel javnih predavanj Naj slovenščina odmeva, ki ga organizira njen Odsek za slovenski jezik. V pomladnem delu cikla vas prijazno vabimo na predavanji o zamejskih temah dr. Herte Maurer-Lausegger z naslovom Ziljsko narečje in filmska dokumentacija blaškega govora v občini Štefan na Zilji na avstrijskem Koroškem ter dr. Rade Cossutta z naslovom Slovenski govori Tromeje: dialektološki dokumentarec Rateče, nekoč in danes, ki bosta v sredo, 15. maja 2024, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Predavanji sodita v cikel, ki ga organizira Odsek za slovenski jezik Slovenske matice.
Dogodka sodita v cikel literarnih prireditev, ki ga finančno podpira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Dr. Herta Maurer-Lausegger bo predavala o govornem območju ziljskega narečja, ki se nahaja na skrajnem severozahodu vseslovenskega jezikovnega prostora. Tu se slovenščina stika bodisi z nemščino bodisi z italijanščino oz. s furlanščino. Vzajemni vplivi se odražajo na vseh jezikovnih ravninah, kar je posledica stoletja dolgega jezikovnega sožitja. Značilne so arhaične prvine. Predstavila bo govorno območje, raziskovalno stanje in popolnoma spremenjeno sociolingvistično podobo doline. Avtohtone govore, ki jih obvladajo večinoma le še najstarejši ljudje, je v zadnjih desetletjih nadomestila nemščina. Težišče bo posvečeno filmski dokumentaciji blaškega govora, ki je eno od štirih podnarečij ziljščine. Predvajali bomo filma Štehvanje p nas v Bvačah (2023) in Kaleda p nas v Bvačah: krale pa base (2024), ki sta nastala v okviru raziskovalnega projekta Avdiovizualna dialektologija. Dokumentacija stare ljudske kulture.
Dr. Rada Cossutta bo v predavanju predstavila svoj dialektološki dokumentarec na zgoščenki Rateče, nekoč in danes, ki bo tudi v celoti predvajan. Sledila bo diskusija, v kateri bo spregovorila tudi o svojem celotnem raziskovalnem projektu.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna