Vabilo na predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka

13.02.2024; 00:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Prijazno vabljeni na predavanje doc. dr. Miha Krofla z naslovom Raziskovanje snežnega leoparda v azijskih visokogorjih, ki bo v torek, 13. februarja, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani. V predavanju bo govorec predstavil raziskovanje snežnih leopardov, ki živijo v težko dostopnih gorstvih Centralne Azije in so zato med najslabše raziskanimi vrstami velikih mačk na svetu, obenem pa tudi med najbolj ogroženimi. V gorskih ekosistemih opravljajo vlogo vrhovnih plenilcev in so odlično prilagojeni na ekstremne visokogorske razmere. Vendar pa jim to ne pomaga ob naraščajočem vplivu ljudi, ki se vedno bolj širi tudi v te odmaknjene predele. V predavanju bomo izvedeli, kako potekajo terenske raziskave snežnega leoparda v odročnih predelih gorstva Altaj ter do kakšnih ugotovitev je prišla mednarodna ekipa raziskovalcev. To vključuje nove podatke o številčnosti tega skrivnostnega plenilca, nova spoznanja o njegovem obnašanju in odnosu z drugimi vrstami, s katerimi sobiva v gorskih ekosistemih, ter dokaze o vplivu, ki ga ima naraščajoča živinoreja za proizvodnjo kašmirja na snežnega leoparda.

Predavanje sodi v cikel, ki ga organizira Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice.

Doc. dr. Miha Krofel je zaposlen kot raziskovalec in predavatelj na Oddelku za obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot gostujoči raziskovalec deluje tudi na Leibniz inštitutu za zoologijo in raziskovanje divjih živali v Berlinu (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, IZW, Nemčija) ter kot vabljen predavatelj predava na Univerzi v Oxfordu (Velika Britanija) in Univerzi v Portu (Portugalska). Je tudi član več mednarodnih združenj (npr. IUCN Cat Specialist group, Canid Specialist Group, LCIE in Snow Leopard Network). Raziskovalno se ukvarja predvsem z ekologijo in ohranjanjem velikih zveri v Evropi, Afriki in Aziji. Pri raziskavah snežnih leopardov sodeluje od leta 2017 in je bil do sedaj član treh mednarodnih raziskovalnih odprav v Altaj. Je avtor več kot 130 znanstvenih in strokovnih člankov ter 18 knjig oziroma poglavij.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna