Vabilo na predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka

16.04.2024; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Prijazno vabljeni na predavanje prof. dr. Zvezdana Pirtoška z naslovom O človeškem spominu, ki bo v torek, 16. aprila 2024, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.
V predavanju se bomo vprašali, kaj je spomin; kako je evolucija oblikovala človeški spomin in kako je skozi milijone let ta evolucijski razvoj ustvarjal več vrst spomina (senzorični, delovni, proceduralni, eksplicitni – semantični in epizodični), ki so vezane na različne anatomske strukture, dokler se z razvojem možganske skorje pri človeku ni izostrila nova vrsta spomina: spomin o sebi in drugih, o potovanju skozi čas in prostor. Nekateri tovrstni spomin enačijo z zavestjo. Dotaknili se bomo tudi izjemne ranljivosti, minljivosti in iluzornosti spomina ter opisali nekaj nevroloških stanj, ko spomin in zavest razpadata.

Predavanje sodi v cikel, ki ga organizira Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., je zdravnik, specialist, nevrolog, predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in vodja Enote za raziskovanje ter dolgoletni predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Je soustanovitelj srednjeevropskega meduniverzitetnega in medfakultetnega študija Kognitivna znanost (MEI: CogSci) na Univerzi v Ljubljani. Je predstavnik Slovenije za raziskovanja na področju nevrodegenerativnih bolezni na nivoju EU (JPND). V Sloveniji je pobudnik in soustanovitelj Društva bolnikov s parkinsonizmom in predsednik strokovnega odbora Združenja bolnikov z demenco Spominčica.
Je recenzent pri več strokovnih revijah, npr. Annals of Neurology, Movement Disorders, Wiener Klinische Wochenschrift, Journal Neural Transm, Eur Journal Neurology, Psychological Reports: Perceptual and Motor Skills in drugih. Njegovi poglavitni raziskovalni področji sta nevrodegenerativne bolezni (Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen) ter kognitivna nevroznanost.
Za delo na področju demenc mu je predsednik Republike Slovenije leta 2018 podelil državno odličje Red zaslug.

Izvedbo predavanja in posnetek je finančno podprla Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna