Vabilo na predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka

11.06.2024; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Prijazno vabljeni na predavanje arhitekta Milana Zdravka Kovača z naslovom Zaščita arheoloških najdišč, ki bo v torek, 11. junija 2024, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.
V predavanju bodo predstavljena zaščitna dela arheoloških nahajališč po svetu in v Sloveniji. Od leta 2009 sta Milan Kovač in Peter Kerševan (1938–2024) nadaljevala skupno pot pri vseh predlogih zaščite in predstavitve arheologije v Ljubljani od prazgodovine, rimske Emone do srednjega veka, pod ljubljansko tržnico in ob njej. Z urbanističnimi predlogi sta želela mesto povezati z naravo in ga okrasiti s spomeniki iz njegove zgodovine. Predlagala sta celostno rešitev ljubljanskega železniškega vozlišča in potniškega centra kot alternativo z železnico razrezanemu mestu – za nemoten urbanistični razvoj slovenske prestolnice.
Skupaj sta nadaljevala delo na Kitajskem, pa tudi na lokacijah izven Ljubljane (npr. v Kranju) in končala z zaščito rimske nekropole v Šempetru, kjer se je začela Kovačeva življenjska zgodba.

Predavanje sodi v cikel, ki ga organizira Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice.
Izvedbo predavanja in posnetek je finančno podprla Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.

Milanu Zdravku Kovaču je prvi stik z arheologijo, posledica dijaškega poletnega dela pri izkopavanju rimske nekropole v Šempetru leta 1953, začrtal njegovo življenjsko pot. V Ljubljani na FAGG je diplomiral leta 1964 in se nato vpisal še na arheologijo, kot je obljubil prof. Josipu Klemencu, a zaradi gmotnih razmer študija ni nadaljeval. Na Švedskem je postal član društva arhitektov leta 1966, končal postdiplomski študij leta 1968 in s švedsko štipendijo končal tečaj zaščite kulturnih spomenikov na Unescovem inštitutu ICCROM v Rimu. V letih 1970–1971 je bil zaposlen na Unescovem inštitutu v Colombu, nato je samostojno deloval na Bližnjem vzhodu od Kuvajta, Zaliva do Omana vse do leta 1979, ko je začel z zasnovo rešitve Keopsove ladje v Egiptu, kjer je deloval vse do leta 1988. Z delom je nadaljeval v Italiji (etruščanske grobnice), Indiji (Ajanta, Ellora), na Kitajskem, od leta 1992 pa tudi v Sloveniji.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna