Vabilo na predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka

11.04.2023; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vljudno vabljeni na predavanje prof. dr. Matjaža Mihelja, prof. dr. Romana Kamnika in prof. dr. Marka Muniha z naslovom Sodelujoči roboti, ki bo v torek, 11. aprila 2023, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Predavanje sodi v cikel, ki ga organizira Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice.

Sodelujoči roboti so zasnovani tako, da delujejo v interakciji z ljudmi, kar omogoča večjo varnost, učinkovitost in fleksibilnost delovnega mesta. Prilagajajo se različnim delovnim nalogam, saj so sposobni učenja in integracije v različne delovne procese.
V industriji jih uporabljamo za avtomatizacijo nalog, kot so montaža, pakiranje, sortiranje in kontrola kakovosti. S tem podjetjem pomagajo povečati produktivnost, zmanjšati stroške in tveganja za zaposlene, hkrati pa izboljšujejo prilagodljivost in delovne pogoje. V aditivnih tehnologijah, kot je 3D tiskanje, sodelujoči roboti omogočajo bolj natančno in hitro izdelavo izdelkov.
V medicini sodelujoči roboti igrajo ključno vlogo pri rehabilitaciji in zagotavljanju asistence. Rehabilitacijski roboti omogočajo bolj učinkovito terapijo in prilagodljivejše postopke rehabilitacije, medtem ko roboti za asistenco izboljšujejo oskrbo bolnikov in lajšajo delo zdravstvenega osebja.
V kmetijstvu so pomembni pri opravilih, kot so setev, nadzor rastlin, škropljenje, obiranje in sortiranje pridelka. Njihova uporaba prispeva k večji učinkovitosti, zmanjšanju odpadkov in potrebi po pesticidih, kar vodi k bolj trajnostnemu in okolju prijaznemu kmetovanju.
V laboratorijskem okolju sodelujoči roboti omogočajo večjo natančnost, zmanjšanje napak in večjo varnost za zaposlene. Uporabljamo jih za avtomatizacijo nalog, kot so pipetiranje, priprava vzorcev, analiza podatkov in vzdrževanje laboratorijske opreme. Njihova uporaba pripomore k zmanjšanju časa, potrebnega za izvedbo posameznih eksperimentov, in izboljšanju kakovosti raziskav.
Sodelujoči roboti so primerni tudi za delo v trgovinah, kjer lahko pomagajo pri nalogah, kot so zlaganje izdelkov na police, prevzemanje naročil, upravljanje zalog in celo zagotavljanje podpore strankam. Z njihovo uporabo lahko trgovci zmanjšajo stroške ter izboljšajo učinkovitost in kakovost storitev za stranke.

Matjaž Mihelj je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko UL. Raziskovalno se ukvarja z vodenjem robotov, interakcijo človek-robot, sodelujočimi roboti, industrijsko in kmetijsko robotiko, robotiko v medicini ter navidezno in obogateno resničnostjo. Objavil je več kot 50 člankov v znanstvenih revijah. Je soustanovitelj visokotehnološkega podjetja Kinestica.

Roman Kamnik je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko UL in honorarni sodelavec Koroške univerze uporabnih znanosti v Avstriji. Predava predmete s področij robotike, biomehanike in vgrajenih sistemov. Je član Laboratorija za robotiko na FE in se raziskovalno ukvarja z razvojem robotskih sistemov ter senzorjev za uporabo v športnem, industrijskem in rehabilitacijskem okolju.

Marko Munih je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko UL, kjer vodi Laboratorij za robotiko. Podoktorsko je raziskoval na UCL, London v letih 1995 in 1996. Raziskovalno in pedagoško se je sprva posvečal električni stimulaciji, danes deluje na področjih robotike. Tematike so gradnja robotov in uporaba v rehabilitaciji ter uporaba inercijskih merilnih enot. Na področju industrije so uspešno zaključene specifične robotske aplikacije v gradbeništvu, roboti za manipulacijo z merilnimi nalogami, z lasersko tehnologijo za določanje razdalje in odstopanja, radijske metode za navigacijo. Kot slovenski PI je vodil 11 projektov FP5, FP6, FP7 in H2020, s soavtorji v WoS preko 125 IF člankov + 5 patentov, okvirno 700 bibliografskih zapisov. Je izredni član Inženirske akademije Slovenije ter član IEEE in EAMBES.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna