Matičine septembrske novice in novosti

V mesecu septembru bo Slovenska matica znova odprla svoj prireditveni prostor. Poleg že uveljavljenih predavateljskih ciklov bomo v sodelovanju z Ženskim odborom Mira Slovenskega centra PEN uvedli tudi nov niz predavanj o znamenitih Slovenkah, ki bo mesečno potekal ob sredah ob 17. uri. V jesenskem ciklu bomo predstavili: igralko Avgusto Danilovo (ob 150-letnici njenega rojstva), botaničarko dr. Angelo Piskernik (v oktobru bo izšla tudi njena priložnostna znamka), slikarko Maro Kralj (ob 110-letnici njenega rojstva) in pesnico Luizo Pesjakovo (ob izidu njenega dnevniškega romana Beatin dnevnik). September pa bo posvečen še eni izjemni intelektualki. V sklopu praznovanja 100-letnice ustanovitve univerze na Slovenskem bomo v sodelovanju z Oddelkom za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani pripravili simpozij o prvi slovenski univerzitetni profesorici filozofije in prvi dekanji v nekdanji Jugoslaviji dr. Almi Sodnik (roj. Zupanec).
Vrhunec literarnih dogodkov v septembru bo pesniški literarni večer dr. Braneta Senegačnika, ki bo ob spremljavi prof. Borisa Šinigoja pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana potekal v obnovljenem atriju Slovenske matice. Na tiskovnih konferencah bomo predstavili še monografijo dr. Bogomile Kravos o tržaškem gledališču, študijo dr. Matjaža Zwittra o evtanaziji in ponatis pesniških zbirk Tihožitja in Besi koroško-slovenskega ustvarjalca, profesorja in prevajalca dr. Ericha Prunča.
S septembrom pa se nadaljuje tudi cikel predavanj Naravoslovno-tehniškega odseka Slovenske matice – tokrat bo o zelo aktualni temi, namreč o medvedih in možnostih njihovega strpnega sobivanja s človekom, spregovoril dr. Miha Krofel.

Četrtek, 5. september 2019, ob 11. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Tiskovna konferenca – predstavitev nove pesniške zbirke Mozaiki, ki jo začenja dr. Brane Senegačnik z zbirko pesmi Pogovori z nikomer, ter monografskega prikaza o tržaškem gledališču dr. Bogomile Kravos Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni, 1848-2018.
Z izdajo zbirke pesmi Pogovori z nikomer Braneta Senegačnika začenja Slovenska matica pisati novo poglavje v svoji založniški zgodovini, saj bomo slovesno predstavili novo pesniško zbirko, poimenovano Mozaiki. O svojih najnovejših pesmih bo na tiskovni konferenci spregovoril avtor Brane Senegačnik. Obenem nadaljujemo naše tesno sodelovanje s Slovenci v zamejstvu. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom smo izdali dolgoletno raziskavo Bogomile Kravos o začetkih in razvoju gledališke dejavnost na Tržaškem.

Ponedeljek, 9. september 2019, ob 18. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka Slovenske matice – dr. Miha Krofel: Medved v Sloveniji
Na predavanju bomo predstavili življenje medvedov v gozdovih, izsledke raziskav o vzrokih za konflikte med ljudmi in medvedi ter kakšne so možnosti za učinkovito preprečevanje teh neljubih dogodkov. Izvedeli boste tudi, kako ravnati ob morebitnem bližnjem srečanju z medvedom, spoznali zgodbe triintridesetih medvedov, ki so jih strokovnjaki spremljali s pomočjo telemetričnih ovratnic in še mnogo drugega.

Torek, 10. september 2019, od 10. do 15. ure
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Simpozij Alma Sodnik in slovenska filozofija
Simpozij o prvi slovenski univerzitetni profesorici filozofije in prvi dekanji v nekdanji Jugoslaviji sodi v sklop prireditev ob 100-letnici Univerze v Ljubljani. Pri pripravi so sodelovali: Slovenska matica, Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani.

Sreda, 11. septembra 2019, ob 17. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Festival Vilenica 2019
V primeru slabega vremena bo v naši dvorani potekal literarni dogodek v sklopu letošnjega festivala Vilenica, imenovan Paviljon poezije, na katerem bodo nastopili: Mohamad Abdul Al Munem (Palestina/Sirija/Slovenija), Esad Babačić (Slovenija), Zvonko Karanović (Srbija), Manjola Nasi (Albanija), Sverrir Norland (Islandija), Carolina Pihelgas (Estonija). Dogodek bo povezovala Petra Koršič, za glasbo bo poskrbel Leon Pokeržnik (trobenta), besedila bosta v slovenščini interpretirala Sabina Kogovšek in Saša Tabaković.

Petek, 13. september 2019, ob 19. uri
Atrij Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana
Literarni večer: poezija dr. Braneta Senegačnika in glasbena spremljava prof. Borisa Šinigoja
V novo odprtem atriju v prostorih Slovenske matice prirejamo recital, v katerem se bosta prepletali dve lirični govorici: sodobna poezija in baročna glasba za lutnjo. Obe zaznamuje tehnična dognanost, močna izraznost in doživljajska odprtost. Nastopila bosta Brane Senegačnik z interpretacijami svojih pesmi iz zbirke Pogovori z nikomer in Boris Šinigoj z baročnimi improvizacijami na dvoglavo lutnjo v duhu Johanna Georga Hamanna.
Dogodek sodi v sklop kulturnih prireditev, ki jih za oživitev starega mestnega jedra podpira Mestna občina Ljubljana. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani Slovenske matice.

Ponedeljek, 16. september 2019, ob 18. uri
Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana
Pogovor o monografiji Čebela na cvetu in v svetu ddr. Marije Stanonik
Nadaljujemo s predstavitvami Slovenske matice v knjižnicah po Sloveniji. V dvorani Knjižnice Otona Župančiča bomo spregovorili o življenju čebel v naravnem okolju, njihovem simbolnem pomenu v antiki in zgodnjem krščanstvu, motivu čebele in čebelarjenja v slovenski literaturi, pa tudi o čebeli v gospodarstvu in politiki. Na pogovoru bo sodelovala avtorica knjige ddr. Marija Stanonik, pogovor bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija J. Fridl.

Sobota, 21. september 2019, ob 11.30
Festival SLOFEST, Trst
Pogovor s pisateljem Claudiom Magrisom ob slovenskem prevodu njegovega romana Brazgotine
V okviru festivala Slovencev v Italiji, imenovanega Slofest, bo predstavljen tudi slovenski prevod romana Brazgotine italijanskega pisatelja Claudia Magrisa. Pogovor z avtorjem bo vodila Veronika Brecelj, poskrbljeno bo za simultano prevajanje iz italijanščine v slovenščino.

Torek, 24. september 2019, ob 11. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Tiskovna konferenca – predstavitev knjig dr. Matjaža Zwittra Pogovarjamo se o evtanaziji in dr. Ericha Prunča Tihožitja in Besi
Prof. dr. Matjaž Zwitter je 41 let delal kot specialist onkologije z radioterapijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Kot zdravnik je sedaj upokojen, še vedno pa dela kot predstojnik Katedre za medicinsko etiko in pravo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Na osnovi temeljite analize in svojih bogatih izkušenj pri zdravljenju starejših in težko bolnih je pripravil knjižno raziskavo, ki opozarja na nevarnosti uzakonitve pravice do evtanazije pri nas. Njegov knjižni prispevek ima neprecenljivo vrednost za nadaljnji razvoj debat o pravici do evtanazije.
V sodelovanju z Mohorjevo založbo iz Celovca pa je Slovenska matica kot sozaložnica sodelovala pri ponatisu pesniških zbirk Tihožitja in Besi lani umrlega koroško-slovenskega jezikoslovca, slavista, literarnega zgodovinarja, pesnika in prevajalca Ericha Prunča. Knjigo je uredil dr. Reginald Vospernik, ki je skupaj z akad. dr. Matjažem Kmeclom prispeval tudi spremno besedo. Temeljitejše predstavitve tega izjemnega koroškega Slovenca in njegove poezije bodo potekale v mesecu oktobru v Celovcu in na Obirskem.

Sreda, 25. september 2019, ob 17. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Znamenite Slovenke – predstavitev dramske igralke Avguste Danilove
V sodelovanju z Ženskim odborom Mira pri Slovenskem centru PEN začenjamo predstavitev Slovenk, ki so igrale pomembno vlogo v naši kulturni ali znanstveni zgodovini, in jih danes, žal, premalo poznamo. Pred 150 leti se je 24. avgusta v Ljubljani rodila igralka Avgusta Danilova (roj. Gostič). Igrala je v Trstu in Ljubljani, med letoma 1922 in 1926 pa tudi med izseljenci v ZDA. To izjemno žensko bosta predstavili dr. Katja Mihurko Poniž in dr. Bogomila Kravos.

Četrtek, 26. september 2019, ob 19. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Ars et religio: Protestantizem in umetnost
Založba Družina in Kulturno umetniško Društvo KDO? tretje srečanje v nizu pogovorov Ars et religio: medverska žarišča, na katerem bosta na temo Protestantizem in umetnost spregovorila škof Evangeličanske cerkve mag. Geza Filo in dr. Jonatan Vinkler. Pogovor bo vodil Sergej Valijev.

Petek, 27. september 2019, ob 17. uri
Dvorana Narodnega doma, Narodna in študijska knjižnica, Trst
Pogovor o knjigi: Lenart Škof, Antigonine sestre
V sodelovanju s Slovenskim filozofskim društvom in ZRS Koper bo Slovenska matica v dvorani Narodnega doma, v Narodni in študijski knjižnici v Trstu predstavila filozofsko monografijo o matricah ljubezni Lenarta Škofa, ki smo jo izdali v lanskem letu. Pogovor z avtorjem bo vodil Jernej Šček, profesor filozofije in zgodovine na državnem liceju Franceta Prešerna v Trstu.

Košarica je prazna