Predavanje o matičnih celicah

V torek, 12. februarja 2019, je v Slovenski matici gostoval prof. dr. Gregor Majdič, dr. vet. med., z zelo zanimivim predavanjem Z matičnimi celicami iz laboratorija do klinike

Matične celice so čisto posebne celice, katerih glavna značilnost je, da se lahko neomejeno delijo in da se lahko razvijejo v različne tipe celic. Najbolj znane so embrionalne ali zarodne matične celice, katerih uporaba vzbuja veliko etičnih vprašanj in pomislekov. A matične celice so tudi v odraslem organizmu, poleg tega pa znamo danes iz odraslih celic vzgojiti matične celice. Matične celice predstavljajo velik obet na področju regenerativne medicine, saj bi z njihovo pomočjo v prihodnosti verjetno lahko zdravili številne bolezni in z njimi nadomeščali poškodovane ali okvarjene organe. O matičnih celicah je še veliko neznanega in so predmet mnogih raziskav, nekatere vrste celic pa se že danes uporabljajo tako v humani kot v veterinarski medicini. Na predavanju bodo predstavljene osnovne značilnosti matičnih celic, kako bi jih lahko uporabljali v medicini in prenos znanja o matičnih celicah iz laboratorija v veterinarske klinike po Evropi.

Gregor Majdič je redni profesor za fiziologijo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani in redni profesor za Fiziologijo na Medicinski fakulteti v Mariboru. Diplomiral je na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1992, kjer je leta 1994 tudi magistriral. Doktoriral je leta 1996 na Medicinski fakulteti Univerze v Edinburghu na Škotskem. Nato je še tri leta delal v tujini, in sicer kot postdoktorand na medicinski fakulteti Southwestern Medical Center v Dallasu v Teksasu. Leta 2001 se je vrnil v Slovenijo, kjer od takrat vodi svojo raziskovalno skupino. Njegova glavna tematika raziskav so razlike v možganih med spoloma. Drugo področje raziskav so raziskave matičnih celic, predvsem z možnostjo uporabe za zdravljenje pri živalih (in kasneje prenos v humano medicino) in to je že zelo uspešno prenesel v klinično prakso. Do zdaj je objavil več kot 80 znanstvenih člankov v uglednih mednarodnih znanstvenih revijah, ki so bili citirani več kot 1700-krat. Bil je nosilec več nacionalnih in mednarodnih projektov. Je stalni gostujoči profesor na medicinski fakulteti v Zagrebu, s predavanji pa je gostoval na številnih Univerzah v Evropi, ZDA in na Japonskem. Za metodo zdravljenja psov in konjev z matičnimi celicami je s sodelavci prejel rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani ter nagrado za najboljšo inovacijo v javnem sektorju v Sloveniji v letu 2011. Napisal je več kot 70 poljudnoznanstvenih člankov in redno sodeluje v radijskih in televizijskih oddajah. Za to udejstvovanje je prejel nagrado časopisa Delo za najboljši poljudnoznanstveni članek ter nagrado Prometej Slovenske znanstvene fundacije za dosežke pri promociji znanosti. Je tudi avtor treh leposlovnih knjig, mladinske poljudnoznanstvene knjige Skrivnost življenja, ter dveh zgodovinskih romanov, Gabrijelov pasijon in Beli Saracen.
Predavanje je pripravil Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice, ki ga vodi prof. dr. Jernej Pavšič

Košarica je prazna