Rezultati filozofskega natečaja za dijake in študente

V letošnjem letu je Slovenska matica v soorganizaciji s Slovenskim filozofskim društvom tretjič organizirala filozofski natečaj za dijake in študente iz Slovenije in zamejstva »Pot k Resnici in Dobremu«, s katerim vsako leto počastimo dan ustanovitve tega našega pomembnega kulturnega in znanstvenega združenja.

Z veseljem sporočamo, da je na natečaj prispelo 14 vlog, strokovno komisijo v sestavi prof. dr. Edvard Kovač (predsednik), doc. dr. Sonja Weiss in dr. Luka Trebežnik pa sta najbolj prepričala:

Miha Osredkar z esejem Pomembnost resnice (šifra: 018-2023) v kategoriji dijakov in
Blaž Sušnik z esejem Tripotje (k Dobremu) (šifra: tpkd-10000) v kategoriji študentov.

Nagrajena pisca bosta poleg denarne nagrade v višini 350 EUR prejela paket petih knjig Slovenske matice po lastnem izboru in plaketo nagrade za 1. mesto, nagrajeni besedili pa bosta objavljeni v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice.

Poleg nagrajenih besedil komisija priznanji za drugo mesto namenja dvema piscema, katerih eseja tudi predlaga za objavo. Izbrana sta:

Ana Kumperger z esejem V skritih dvoranah duše (šifra: monocikel 33) v kategoriji dijakov in
Jernej Leva z esejem O izviru dobrega (šifra: 3333) v kategoriji študentov.

Posebna omemba za tretje mesto v kategoriji dijakov letos ni podeljena, v kategoriji študentov pa si mesto delita:

Pavel Mušič z esejem Logos: vrata k Resnici in Dobremu? (šifra: Platonova brada) in
Barbara Kovač z esejem Resnica in dobro (šifra: CHARIKSENE).

Vsi sodelujoči bodo sprejeti v Klub mladih Slovenske matice, s tem pa deležni 40-odstotnega popusta pri nakupu Matičinih knjig.

Slavnostna podelitev plaket in nagrad bo v četrtek, 15. junija 2023, ob 18. uri v atriju Slovenske matice v okviru prireditev Matica pod zvezdami.

Košarica je prazna