Svetovni dan čebel

Kadar se odpira cvet,
nabirajo čebele med.
Ko cvet se zapre,
za med prepozno je.

Kadar se odpre srce,
ljubezen v prsih je.
Ko se srce zapre,
prepozno za ljubezen je.
(Ančka Šumenjak)

Letos že četrto leto obeležujemo svetovni dan čebel, saj je bil v letu 2018 prav na pobudo slovenskih čebelarjev 20. maj razglašen za ta praznik.

Ob prvem svetovnem dnevu čebel smo izdali knjigo akad. ddr. Marije Stanonik Čebela na cvetu in v svetu. Čebela je v slovenski kulturi in gospodarstvu imela zelo pomembno vlogo. Avtorica je skoraj desetletje zbirala in raziskovala obsežno gradivo o njenem pomenu v gospodarskem življenju naroda ter v slovenski kulturni zgodovini, tako v slovenskem slovstvu kot folklori, znanosti in umetnosti. Rezultat teh raziskav je monografija Čebela na cvetu in v svetu, ki skupaj z bogatim naborom fotografij obsega skoraj 300 strani.
Monografija Čebela na cvetu in v svetu govori o vlogi čebele v kulturi nasploh in še posebej v slovenski besedni umetnosti. V uvodnih poglavjih je prikazan izvor imena, njeno življenje v naravnem okolju ter njeni bogati simbolni pomeni v antiki in zgodnjem krščanstvu. V nadaljevanju so predstavljeni prvi slovenski strokovni spisi o čebelarstvu (Valvasorja, Scopolija, Hipolita, Janše, Levstika in drugih) ter dela in ustanove v obdobju od 17. do 20. stoletja, ki bodisi govorijo o čebelah ali se navezujejo na njihovo tematiko. Od šestega do devetega poglavja avtorica obravnava motiviko čebel in čebelarjenja v slovenski literaturi in literarjenju. Deseto poglavje je zasnovano etnološko in seže čez meje države Slovenije med Slovence v zamejstvu in po svetu. Razdelek o čebeli v gospodarstvu je posvečen vsem, ki si s čebelarjenjem in čebeljimi izdelki poskušajo zaslužiti vsakdanji kruh. Skupaj z dvanajstim poglavjem (Čebele in politika) se pridružuje vsem tistim, ki jih skrbi prihodnost čebel, saj ta pomeni tudi prihodnost človeka.

NAKUP

Na voljo vam je tudi knjiga akad. ddr. Marije Stanonik Zgodovina slovenske slovstvene folklore. O slovenski literaturi je bilo napisanih že več zgodovinskih pregledov, sočasno življenje slovstvene folklore pa doslej še ni doživelo monografske obdelave. Pričujoča knjiga sistematično spremlja slovstveno folkloro od njenih prvih zaznav v srednjem veku do druge polovice 20. stoletja, ko postane predmet profesionalnega raziskovanja.

NAKUP

Knjigi lahko do konca maja v spletni trgovini Slovenske matice kupite 30% ceneje.

Na Youtube strani pa si lahko pogledate predavanje Andreja Gogale z naslovom »Prezrte čebele – raznovrstnost divjih čebel v Sloveniji«:, in »Pogovor o vlogi čebel v življenju slovenskega «.

V letošnjem letu načrtujemo izid še dveh knjig, ki ju bo uredila akad. ddr. Marije Stanonik, in sicer Brez križa in imena. Pesnjenje na drugi strani 1941–1945 in čéz ter Ljubezen na daljavo. Pisma moža ženi aleksandrinki v Egipt.

Košarica je prazna