Poletne novice

Slovenska matica je v poletnih mesecih izdala pesniško zbirko dr. Braneta Senegačnika Pogovori z nikomer in strokovno monografijo dr. Bogomile Kravos Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni 1848-2018. Tiskovni konferenci bosta v septembru, prav tako načrtujemo niz predstavitev obeh knjižnih novitet v Sloveniji in zamejstvu. O dogodkih v septembru vas bomo obvestili konec avgusta. Že zdaj pa 10. septembra 2019 v sodelovanju z Oddelkom za filozofijo Filozofske fakultete in Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani napovedujemo enodnevni simpozij o prvi doktorici filozofije na Slovenskem in prvi dekanji dr. Almi Sodnik.

Že 23. avgusta pa bomo nadaljevali z našim bogatim prireditvenim programom. Urednica zbirke razprav Antonie Bernard Francosko o Slovencih, slovensko o Francozih ddr. Marija Stanonik in tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc bosta ob 18. uri nastopili na Jezernikovih dnevih na Lovrencu na Pohorju, kjer bosta spregovorili o lovrenški rojakinji.

Še naprej pozorno spremljamo razpravo o slovenskem jeziku in njegovi rabi v izobraževalnem procesu. V zvezi s tem napovedujemo javno razpravo, ki jo bomo pripravili v jesenskih mesecih. Želeli bi vas opozoriti tudi na prispevek dr. Danijela Rebolja o možnostih strojnega prevajanja kot enega od modelov za rešitev problema internacionalizacije univerzitetnega izobraževanja (https://www.vestnik.si/ucni-jezik-na-univerzi-tretja-pot-sprotno-strojno-prevajanje-10042962)

Košarica je prazna