Obisk predstavnikov Slovenske matice v Matici srpski

Med 12. In 14. februarjem 2019 sta predstavnika Slovenske matice, predsednik prof. dr. Aleš Gabrič in tajnica-urednica dr. Ignacija Fridl Jarc, na povabilo Matice srpske obiskala najstarejšo srbsko posvetno kulturno in znanstveno ustanovo, ustanovljeno leta 1826 v Pešti, ki se je leta 1864 preselila v Novi Sad. Bila je prva izmed vseh Matic, ki so jih v okviru Habsburške monarhije ustanavljali slovanski narodi.
Predsednik Matice srpske prof. dr. Dragan Stanić je uvodoma izrazil željo za intenzivnejše sodelovanje med obema ustanovama. Njeni predstavniki pa so obema gostoma predstavili institucije, ki delujejo v okviru Matice srpske, in sicer njihovo samostojno galerijo ter knjižnico, ki hrani več kot 3,5 milijona knjig in dragocenih dokumentov, med njimi knjižno zbirko enega od njenih ustanoviteljev Save Tekelije.
V sredo, 13. februarja 2019, sta predstavnika Slovenske matice nastopila v slavnostni dvorani Matice srpske. Predsednik prof. dr. Aleš Gabrič je v svojem prispevku predstavil našo zgodovino, predvsem tri tako imenovana »zlata obdobja« v delovanju Slovenske matice (za časa predsednikovanja Frana Levca, Antona Melika in Boga Grafenauerja). Tajnica-urednica pa je spregovorila o Slovenski matici danes, knjižnih izdajah v letu 2019 in njenih načrtih za prihodnost, tako na področju založniškega kot prireditvenega programa med Slovenci v matični domovini, zamejstvu in izseljenci.
Dogovorili smo se za pripravo skupnega zbornika na temo slovensko-srbskih kulturnih stikov, prav tako za morebitno izmenjavo predavateljev, članic oziroma članov ene ali druge ustanove.

Košarica je prazna