Vabilo k sodelovanju na posvetu o čebelarju Antonu Janši

Spoštovani,

Slovenska matica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in Čebelarskim muzejem Slovenije pripravlja posvet ob 250-letnici smrti čebelarja Antona Janše. Posvet o njegovem življenju in delu bo potekal v dvorani Slovenske matice na dan, ko se spominjamo njegove smrti, in sicer v sredo, 13. septembra 2023. S tem dogodkom želimo celovito predstaviti njegovo življenjsko pot, delo in strokovni prispevek k razvoju čebelarstva vse do danes.

Naslov posveta bo Anton Janša v evropskem in slovenskem prostoru nekoč in danes.

Posvet bo potekal v 2 sklopih:
1) Anton Janša in njegov čas – toplo vabljeni zgodovinarji, ki bi očrtali čas, v katerem je Anton Janša deloval, dejansko stanje na področju čebelarjenja v tistem času, vlogo čebelarjenja za gospodarski razcvet krajine, vlogo Antona Janše na Dunaju (vpogled v dunajski arhiv). Vabljeni so tudi umetnostni zgodovinarji, ki bi očrtali slikarsko vrednost bratov Janša, ter pravniki, ki bi pripravili pregled pravne/zakonodajne zgodovine s področja čebelarjenja.
2) Anton Janša v luči današnjega časa – v katerem so k sodelovanju vabljeni predvsem strokovnjaki s področja čebelarstva, saj bo prikazano predvsem, kateri dosežki Antona Janše so pomembni še danes.
Predviden je celodnevni posvet. Vsak referent bo imel na razpolago 15–20 minut za svoj nastop. Na koncu vsakega sklopa bo sledila tudi diskusija. V letu 2024 bomo do 20. maja (svetovni dan čebele) v sozaložništvu izdali prispevke s posveta v knjižni obliki in tako obeležili tudi 290-letnico Janševega rojstva, ki se je bomo spominjali leta 2024. Do januarja 2024 pričakujemo vaše prispevke v tiskani obliki. Navodila, kako jih pripravite za objavo, boste prejeli naknadno.

Vljudno vas vabimo k sodelovanju na posvetu. Svoje prispevke najavite najpozneje do 1. 4. 2023 na e-naslov: vodstvo@slovenska-matica.si.
Najava naj vsebuje naslov prispevka in kratek oris vsebine vašega nastopa (do 500 znakov).
Vljudno vabljeni, da se odzovete našemu vabilu in skupaj z nami počastite spomin na mednarodno cenjenega čebelarja.

Organizacijski odbor za pripravo posveta o čebelarju Antonu Janši

Košarica je prazna