2. pesniški natečaj za mlade ob svetovnem dnevu poezije v organizaciji Slovenske matice in Glasbene matice Ljubljana

Prijavni obrazec

Slovenska matica, najstarejše slovensko znanstveno in kulturno društvo ter druga najstarejša slovenska založba, že četrto leto organizira natečaje za dijake in študente. Lani je v soorganizaciji z Glasbeno matico Ljubljana pripravila in uspešno izvedla tudi pesniški natečaj za mlade.

Slovenska matica in Glasbena matica Ljubljana delita skupne vrednote, med katerimi je tudi spodbujanje slovenske ustvarjalnosti, zato v letošnjem letu nadaljujeta s skupnim projektom, ki združuje poezijo in glasbo.

Na svetovni dan poezije, 21. marca 2024, razpisujeta
– 2. pesniški natečaj za mlade (Slovenska matica) in
– natečaj za nov slovenski samospev na izbrano poezijo slovenskih pesnikov (Glasbena matica Ljubljana).

2. PESNIŠKI NATEČAJ ZA MLADE, DIJAKE IN ŠTUDENTE IZ SLOVENIJE IN TUJINE

Pogoji sodelovanja

Na natečaju lahko sodelujete dijaki in študenti, Slovenke in Slovenci v matični Sloveniji, zamejstvu in po svetu, z do deset izvirnimi pesmimi na poljubno temo, ki so napisane v slovenskem jeziku in oddane v wordovi datoteki.
Natisnjeno pesem pošljite najpozneje do vključno 30. septembra 2024 na naslov Slovenska matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana s pripisom »Za pesniški natečaj«. Besedila naj bodo označena s šifro, v ločeni kuverti pa priložite izpolnjen prijavni obrazec, ki ga najdete na povezavi.

Komisija in rezultati

Komisijo, ki bo ocenjevala prispela besedila, bo vodil član Upravnega odbora Slovenske matice akad. prof. dr. Milček Komelj, člani komisije pa bodo doc. dr. Brane Senegačnik, mag. Miljana Cunta, tajnica-urednica SM doc. dr. Ignacija Fridl Jarc in pomočnica tajnice-urednice SM Zarika Snoj Verbovšek.

Nagrajenke in nagrajenci, mlade pesnice in pesniki, bodo o rezultatih natečaja obveščeni 3. decembra 2024 na Dnevu odprtih vrat Slovenske matice, obvestilo o rezultatih natečaja pa bo objavljeno tudi na spletni strani in družbenih omrežjih Slovenske matice.

Svečana podelitev plaket in nagrad bo ob praznovanju rojstnega dne Slovenske matice in slovenskega kulturnega praznika na koncertu Glasbene matice februarja 2025 v Viteški dvorani Križank v Ljubljani, kjer bodo prvo izvedbo doživeli tudi samospevi na izbrana besedila iz Matičine pesniške zbirke Mozaiki in na izbrane nagrajene pesmi pesniškega natečaja Slovenske matice za leto 2023.

Nagrade

Nagrade za prva tri mesta bodo podeljene v dveh kategorijah (dijaki in študenti).
1. mesto: nagrajena pisca bosta poleg denarne nagrade in priznanja prejela paket petih knjig Slovenske matice
2. mesto: nagrajena pisca bosta poleg priznanja prejela paket petih knjig Slovenske matice
3. mesto: nagrajena pisca bosta poleg priznanja prejela paket treh knjig Slovenske matice

Nagrajene pesmi vseh nagrajenih piscev v obeh kategorijah bodo objavljene v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice, v sodelovanju z Glasbeno matico pa bodo na naslednjem skupnem natečaju tudi predlagane skladateljem v uglasbitev. Tiste, ki bodo izbrane, bodo v glasbeni različici predstavljene na skupnem koncertu Glasbene matice in Slovenske matice februarja 2026.

Vsi sodelujoči avtorji bodo povabljeni v Klub mladih Slovenske matice, s članstvom pa deležni 40-odstotnega popusta pri nakupu Matičinih knjig.

NATEČAJ ZA NOV SLOVENSKI SAMOSPEV NA IZBRANO POEZIJO SLOVENSKIH PESNIKOV

Pogoji sodelovanja

Na natečaj Glasbene matice za nov slovenski samospev na izbrano poezijo slovenskih pesnikov se lahko prijavijo avtorji glasbe brez starostne omejitve. Avtor lahko na natečaju sodeluje z eno ali več skladbami. Avtorjem je izbor besedil pripravila Slovenska matica, vanj pa je vključila poezijo iz svoje pesniške zbirke Mozaiki ter nagrajene pesmi 1. pesniškega natečaja za mlade, ki so bili javno razglašeni na slavnostnem koncertu ob 160-letnici Slovenske matice. Skladatelji lahko prosto izbirajo le med izbranimi pesmimi, ne pa zunaj tega nabora. Lahko uglasbijo celotno pesem ali pa del pesmi po lastni izbiri. Skladba v trajanju med 3 in 5 minut, ki mora biti avtorsko delo (priredbe niso predmet natečaja), mora biti napisana izključno za zasedbo pevski glas (sopran ali bariton) ter vsaj dva predpisana instrumenta (klavir, viola, harfa ali fagot). Prijavljena skladba ne sme biti izvedena, objavljena ali posneta pred koncertom Glasbene matice (februarja 2025).

Avtorji morajo svoje skladbe poslati do 15. junija 2024 na elektronski naslov organizator@glasbenamatica.si s pripisom »Za natečaj«. Priloženi morajo biti osebni podatki avtorja (ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonska številka, elektronski naslov). S prijavo na natečaj se skladatelj strinja s pogoji razpisa.

Komisija in rezultati

Prispele skladbe bo pregledala tričlanska strokovna glasbena komisija v zasedbi Tadeja Vulc, Nenad Firšt in Vito Žuraj in izbrala tri (3) nagrajene skladbe. O odločitvi žirije bodo avtorji obveščeni po elektronski pošti 10. septembra 2024. Izbrane skladbe bodo javno izvedene na koncertu Glasbene matice februarja 2025 v Viteški dvorani Križank v Ljubljani, na koncertu, ki bo posvečen slovenskemu kulturnemu prazniku. Koncert bo posnel Radio Slovenija in avtorji prejmejo posnetek koncerta.

Nagrade

Nagrade za prva tri mesta bodo podeljene v dveh kategorijah (dijaki in študenti).
1. mesto: denarna nagrada v višini 300 EUR
2. mesto: denarna nagrada v višini 200 EUR
3. mesto: denarna nagrada v višini 150 EUR

Kontakt

Slovenska matica
Kongresni trg 8
1000 Ljubljana
Slovenija
urednistvo@slovenska-matica.si
www.slovenska-matica.si

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5
1000 Ljubljana
Slovenija
organizator@glasbenamatica.si
www.glasbenamatica.si

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna