Matičine junijske novice in novosti

Tudi v mesecu juniju Slovenska matica načrtuje nekaj izjemnih prireditev:

Od torka, 4. junija 2019, do petka, 7. junija 2019
Slovaška matica, Martin, Slovaška
4. kongres slovanskih matic
Od torka, 4. junija 2019, do petka, 7. junija 2019, bo v Martinu na Slovaškem potekal 4. kongres slovanskih matic. V imenu Slovenske matice se ga bosta udeležila njen predsednik dr. Aleš Gabrič in njena tajnica-urednica dr. Ignacija Fridl Jarc. Dr. Aleš Gabrič bo v svojem predavanju predstavil delovanje Slovenske matice v zadnjem obdobju po sprejemu Zakona o SM in izvolitvi novega vodstva ter spregovoril o predlogih za sodelovanje s sorodnimi slovanskimi ustanovami.

Sreda, 12. junija 2019, ob 11. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Tiskovna konferenca – predstavitev slovenskega prevoda romana Brazgotine Claudia Magrisa in zbirke esejev Josipa Ostija Med dvema bregovoma
Claudio Magris je v aprilu praznoval 80-letnico in ob tej priložnosti je Slovenska matica izdala prevod njegovega romana Brazgotine (Non luogo a procedere), ki ga je iz italijanščine prevedla Veronika Brecelj. Obenem bi radi opozorili tudi na izjemno zbirko esejev Josipa Ostija Med dvema bregovoma. Na tiskovni konferenci se nam bo pridružil avtor Josip Osti, ki bo predstavil svoj dragocen knjižni pogled na slovensko poezijo in prozo »z drugega jezikovnega brega« in jo primerjal s tokovi sodobne bošnjaške, hrvaške in srbske književnosti.


Četrtek, 13. junija 2019, ob 17. uri

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Literarni pogovor s Claudiom Magrisom ob avtorjevem jubileju in izidu slovenskega prevoda njegovega romana Brazgotine
Vrhunec Matičinih junijskih dogodkov bo pogovor s pisateljem Claudiom Magrisom. Gostili bomo enega najvidnejših sodobnih evropskih pisateljev, ki ga bodo pozdravili:
minister za kulturo Republike Slovenije mag. Zoran Poznič, nj. ekscelenca veleposlanik Republike Italije v Sloveniji dr. Paolo Trichilo in kulturni ataše Republike Italije v Sloveniji dr. Stefano Cerrato.
Dogodek bo potekal ob podpori in v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in sodi v sklop prireditev Matica pod zvezdami, ki ga podpira Mestna občina Ljubljana. Z avtorjem se bo o njegovem romanu Brazgotine in njegovi književnosti pogovarjala prevajalka dr. Veronika Brecelj. Poskrbljeno bo za simultano prevajanje iz italijanščine.

Ponedeljek, 17. junija 2019, od 10.00 do 13.45 in od 15.45 do 18.00
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Filozofski posvet Mesto etike v družbi
Posvet o temeljnih in obenem danes tako zelo perečih etičnih vprašanjih sodobnega človeka skupaj pripravljata Slovensko filozofsko društvo in Slovenska matica. Več o programu posveta na: http://www.sfd-drustvo.si/program-posveta-mesto-etike-v-druzbi/

Torek, 18. junija 2019, ob 18. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Predstavitev knjige Dohojene stopinje akad. Zorka Simčiča in prof. Franceta Pibernika
Založba Beletrina je pred kratkim v knjižni obliki izdala pogovore akad. Zorka Simčiča in prof. Franceta Pibernika. Na večeru v Slovenski matici se bo z njima pogovarjal Bernard Nežmah.

Košarica je prazna