Matičine majske novice in novosti

V mesecu maju se bomo spominjali pomembnih obletnic: pripravljamo okroglo mizo ob 30-letnici Majniške deklaracije in posvet ob 150-letnici Vižmarskega tabora. Ta mesec pa bomo praznovali tudi 2. svetovni dan čebel, zato bo precejšen del dogajanja posvečen predstavitvam znanstvene monografije ddr. Marije Stanonik Čebela na cvetu in v svetu in predavanju Naravoslovno-tehniškega odseka Slovenske matice oziroma dr. Andreja Gogale o njih. Še pred poletjem napovedujemo tudi izid pesniške zbirke Braneta Senegačnika Pogovori z nikomer, izčrpne in pregledne raziskave o zgodovini gledališke dejavnosti na Tržaškem Bogomile Kravos Slovensko gledališče v Trstu, romana Claudia Magrisa Brazgotine, ki ga je ob avtorjevi 80-letnici v slovenščino prevedla Veronika Brecelj, in izid ponatisa neupravičeno pozabljenega romana izjemne tržaške ustvarjalke Ivanke Hergold, doma s Koroške, Nož in jabolko s spremno besedo Borisa Paternuja. V mesecu maju pa se bo zvrstil še niz drugih dogodkov, ki jih navajamo v naših majskih novicah in na katere ste vsi zelo toplo vabljeni.

Sreda, 8. maja 2019, ob 17. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Okrogla miza 30 let Majniške deklaracije
Natanko 8. maja pred 30 leti, pol leta pred padcem Berlinskega zidu, je bila na Kongresnem trgu prebrana Majniška deklaracija. Tega dogodka se bomo spomnili z okroglo mizo 30 let Majniške deklaracije, ki bo potekala v Dvorani Slovenske matice. V pogovoru bodo sodelovali soavtorji, priče in poznavalci dogodka – soavtorja deklaracije dr. Dimitrij Rupel in dr. Hubert Požarnik, nekdanji predsednik DSP Tone Partljič, nekdanji predsednik ZSMS, ki je priskrbela alibi za protestno prireditev (javno sejo podpisnic MD) na Kongresnem trgu, Jožef Školč ter zgodovinarja ddr. Igor Grdina in dr. Aleš Gabrič.

Četrtek, 9. maja 2019, od 9.00 do 16.00
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana
Posvet o literarni kritiki: Kako pisci občutimo kritiko
Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, ki ga vodi Tanja Tuma, v sodelovanju s Slovensko matico in ob podpori Javne agencije za knjigo RS pripravlja posvet o literarni kritiki, ki bo pod naslovom Kako pisci občutimo kritiko potekal v Trubarjevi hiši literature. Na posvetu bo o metodoloških vidikih literarne kritike nekoč in danes spregovorila tudi tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija J. Fridl.

Petek, 10. maja 2019, ob 20. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Literarni večer z glasbeno spremljavo ob izidu pesniške zbirke Gorazda Kocijančiča Od Talesa do tebe. Apokrifna zgodovina evropske filozofije
Založba Beletrina je nedavno izdala pesniško zbirko Gorazda Kocijančiča Od Talesa do tebe, v kateri se filozofija in pesništvo ne le vsebinsko, ampak tudi v nerazločljivem prepletu vračata h grškim izvorom evropske filozofske misli. Temu redko slišanemu sobivanju poezije in refleksije bomo lahko prisluhnili na literarnem večeru v Dvorani Slovenske matice. Izbrane pesmi bosta brala pesnica Milijana Cunta in avtor knjige. Na različnih inštrumentih ju bo spremljal Boris Šinigoj ml.

Ponedeljek, 13. maja 2019, dopoldne
Osnovna šola Trnovo, Ljubljana
Predstavitev poklica urednice in Slovenske matice
Po srečanju z mladimi filozofi na državnem tekmovanju iz filozofije, ki je potekalo konec marca na Gimnaziji Novo mesto, se bo Slovenska matica znova predstavila mladim. V Novem mestu se je ugledni Matičini družini namreč pridružilo prvih dvanajst članov našega Kluba mladih. Tokrat pa bo učenkam in učencem od 6. do 9. razreda Osnovne šole Trnovo Ignacija J. Fridl predstavila svoj poklic urednice na Slovenski matici.

Sreda, 15. maja 2019, do sobote, 18. maja 2019
Ploščad pred Moderno galerijo
24. festival Slovenski dnevi knjige
Sejem v okviru 24. festivala Slovenski dnevi knjige, ki ga prireja Društvo slovenskih pisateljev, bo letos v Ljubljani potekal na ploščadi pred Moderno galerijo. Na njem bo sodelovala tudi Slovenska matica. Vodja naše prodaje Mateja Rizvič vas bo z veseljem postregla in vam svetovala pri vašem knjižnem nakupu. V času sejma boste lahko vse knjige Slovenske matice kupili s posebnim sejemskim popustom.

Sreda, 15. maja 2019, ob 14. uri
Oder pred Moderno galerijo
155 let Slovenske matice in njene knjižne smernice danes
V sklopu prireditev ob 24. festivalu Slovenski dnevi knjige se bo v sredo, 15. maja 2019, ob 14. uri na odru pred Moderno galerijo predstavila tudi Slovenska matica, in sicer bo njena tajnica-urednica opisala najstarejšo slovensko posvetno kulturno in znanstveno ustanovo in njene knjižne novosti.

Četrtek, 16. maja 2019, od 9.30 do 14.30
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Strokovni posvet 150 let tabora v Vižmarjih
Le dan pred 150-letnico največjega slovenskega tabora v Vižmarjih, na katerem se je zbralo okrog 30.000 ljudi, bo spomin na ta pomemben dogodek za slovenstvo, naš jezik in našo narodno identiteto s posebnim strokovnim posvetom na pobudo dr. Dragice Čeč iz Zveze zgodovinskih društev Slovenije počastila Slovenska matica. Tako ne bo obudila le spomina na pomembno prelomnico v naši politični zgodovini, temveč tudi na pomembne može Slovenske matice – neutrudnega Frana Levstika, med letoma 1864 in 1865 prvega tajnika Slovenske matice, ki je takratne slovenske prvake javno pozival, naj se množično pridružijo taborskemu gibanju, pa tudi na poznejšega predsednika Slovenske matice Janeza Bleiweisa, ki je na taboru svoj govor zaključil z besedami: »Dajte nam Slovenijo!« in tako pozval k državni samostojnosti našega naroda, kar se je uresničilo šele več kot 130 let pozneje. Sodelujoče na posvetu bo pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je tudi pokrovitelj prireditve, predsednik Slovenske matice dr. Aleš Gabrič pa bo v uvodnih besedah predstavil vsebinske smernice posveta.
Dogodku na Slovenski matici bo v petek, 17. maja 2019, ob 19.30 sledila še osrednja slovesnost ob 150-letnici Vižmarskega tabora na ploščadi pred Osnovno šolo Vižmarje Brod, ki ga pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja skupaj z drugimi soorganizatorji pripravlja Društvo Blaž Potočnikova čitalnica iz Šentvida pri Ljubljani. Več na njihovi facebook strani: www.facebook.com/vizmarski.tabor

Četrtek, 16. maja 2019, dopoldne
Slovenska gimnazija, Prof. Janežič Platz 1, Celovec
Predstavitev knjig o čebelah, izdanih pri Slovenski matici
Svetovni dan čebel bodo počastili tudi mladi na avstrijskem Koroškem. Slovenska gimnazija iz Celovca 16. maja pripravlja posebno prireditev, na kateri bosta o čebelah spregovorila Tadej Čertov in Janko Pečnik. Tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija J. Fridl pa bo dijakinjam in dijakom predstavila knjige, povezane s čebelarstvom in Slovensko matico. Spregovorila bo o spisu Bučelstvo izpod peresa prvega tajnika Slovenske matice Frana Levstika, predstavila knjigo o življenju in delu čebelarja Antona Janše (1734–1773), ki jo je Slovenska matica izdala leta 2003 ob mednarodnem čebelarskem kongresu v Ljubljani in odkritju obnovljenega čebelnjaka v njegovi rodni Brezovici, osrednjo pozornost pa bo posvetila strokovni monografiji o čebeli v slovenski kulturi, zgodovini in gospodarstvu Čebela na cvetu in v svetu, ki jo je skoraj desetletje pripravljala ddr. Marija Stanonik. Ob tej priložnosti bodo mladi prebrali tudi nekaj odlomkov iz del znamenitih slovenskih pesnikov in pisateljev, ki so pisali o čebelah.
Dogodek sodi v sklop prireditev promocije slovenske znanosti v tujini, ki jih podpira ARRS.

Ponedeljek, 20. maja 2019, ob 11. uri
Atrij Slovenske matice ali Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana
Matica pod zvezdami: Čebela na cvetu in v svetu
S predstavitvijo literature o čebelah bomo začeli cikel prireditev Matica pod zvezdami v našem atriju, ki se nahaja med obema našima stavbama (vhod s Kongresnega trga). V primeru slabega vremena bo prireditev prestavljena v našo dvorano. Matica pod zvezdami je projekt, s katerim bomo poskušali povezati knjigo, Matico in mlade kot tiste zvezde na nebu naše kulture, ki jim moramo odstreti svetlobo besede, da bodo lahko nekoč v slovenskem duhovnem prostoru zažarele v vsej svoji veličini in lepoti. V mesecu maju bo druženje Matice z ljubljanskimi šolami posvečeno čebelam, ki prav 20. maja slavijo svoj svetovni dan. Z mladimi bo svoje izkušnje pri raziskovanju čebel kot junakinj slovenske literature, folklore in narodopisne dediščine delila avtorica monografije Čebela na cvetu in v svetu ddr. Marija Stanonik. Vmes bodo mladi osnovnošolci prebirali literarne odlomke o čebelah iz zelo bogate in zanimive slovenske knjižne zakladnice, predstavili pa bodo lahko tudi svoje literarne prispevke na temo čebel. Dogodek bomo obogatili še z okušanjem medenjakov iz različnih vrst medu.
Projekt Matica pod zvezdami je podprla Mestna občina Ljubljana. Druženju mladih iz ljubljanskih osnovnih in srednjih šol s knjigami bo letos na Matici sledilo še 6 dogodkov.

Ponedeljek, 20. maja 2019, ob 18. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Pogovor s pisateljem Marjanom Tomšičem
Slovenska matica tudi v mesecu maju nadaljuje svoje sodelovanje z založbo Beletrina. Tokrat bo gostila dogodek, posvečen 80-letnici pisatelja Marjana Tomšiča. O njegovem legendarnem romanu Šavrinke, ki predstavlja vrh njegovega ustvarjanja in ga je Beletrina ob pisateljevem jubileju ponovno izdala, se bodo s pisateljem pogovarjali prof. dr. Vesna Mikolič, Mitja Čander in Alferija Bržan.

Torek, 21. maja 2019, do četrtka, 23. maja 2019
Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto, Ljubljana
Sejem Liber.ac
Sejem Liber.ac, ki ga prireja Filozofska fakulteta, bo letos še posebej slovesen, saj bo slavil svoj 10. jubilej in bo obenem posvečen 100-letnici Univerze v Ljubljani. Na njem bo sodelovala tudi Slovenska matica. Vodja naše prodaje Mateja Rizvič vas bo z veseljem postregla in vam svetovala pri vašem knjižnem nakupu. V času sejma boste lahko vse knjige Slovenske matice kupili s posebnim sejemskim popustom.

Torek, 21. maja 2019, ob 14. uri
Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto, Ljubljana
Čebela na cvetu in v svetu
Na odru sejma Liber.ac bomo spregovorili o življenju čebel v naravnem okolju, njihovem simbolnem pomenu v antiki in zgodnjem krščanstvu, motivu čebele in čebelarjenja v slovenski literaturi, pa tudi o čebeli v gospodarstvu in politiki. Na pogovoru bosta sodelovala ddr. Marija Stanonik (avtorica knjige Čebela na cvetu in v svetu) in dr. Janko Božič (Biotehniška fakulteta UL), pogovor bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija J. Fridl.

Torek, 21. maja 2019, ob 18. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Predavanje dr. Andreja Gogale: Prezrte čebele – raznovrstnost divjih čebel v Sloveniji
Svetovni dan čebel bomo v mesecu maju počastili tudi z zanimivim predavanjem o divjih čebelah, o katerih vemo zelo malo. O njih bo spregovoril dr. Andrej Gogala iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.
Predavanje prireja Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice, ki ga vodi prof. dr. Jernej Pavšič.

Sreda, 22. maja 2019, ob 13. uri
Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto, Ljubljana
Pogovor o filozofski trilogiji Nesmrtnost in neumrljivost akad. prof. dr. Tineta Hribarja
Druga predstavitev na odru sejma Liber.ac bo posvečena filozofiji. Eden najuglednejših slovenskih filozofov akad. dr. Tine Hribar se že več let ukvarja s tematiziranjem vprašanj o smrtnosti in umrljivosti človeka, večnosti in prisostvovanju oz. odsotnosti Božjega v zgodovini teologije in filozofije. Ob izidu zadnjega dela obsežne filozofske trilogije (Sodobna teologija, filozofija in znanost) se bo z avtorjem akad. dr. Tinetom Hribarjem in dr. Jankom Lozarjem Mrevljetom pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija J. Fridl.

Košarica je prazna