Natečaj za najboljšo pesem o domovini Sloveniji

V letu 2024 se spominjamo 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra, ki je s svojimi borci za severno mejo najbolj zaslužen, da je Maribor ostal slovenski. Praznujemo tudi 160 let, odkar je bila na pobudo mariborskih rodoljubov ustanovljena Slovenska matica, najstarejše slovensko znanstveno in kulturno društvo ter druga najstarejša slovenska založba, ki je v 19. stoletju povezala vse intelektualne in narodnobuditeljske sile, pomagala razvijati slovenski književni in znanstveni jezik, skrbela za izdajanje učbenikov in strokovne literature v slovenščini ter bila med pobudniki za ustanovitev slovenske univerze in akademije znanosti in umetnosti. Pomembna osebnost, ki je na slovenskem Štajerskem v 19. stoletju prebujala narodno zavest in omiko, je bil tudi Marko Glaser, pesnik, pisec, duhovnik in prevajalec. Najglobljo sled je zapustil v Malečniku pri Mariboru, kjer je tamkajšnjo župnijo vodil skoraj pol stoletja. Njegov duh živi še danes. V Malečniku se bo v njegov spomin med 17. in 21. aprilom 2024 odvil 3. Glaserjev festival.
Kot poklon narodnozavednim Mariborčanom, ki so v svojem srcu nosili slovenstvo in željo po ohranjanju slovenske besede, Glaserjev salon z galerijo iz Malečnika in Slovenska matica razpisujeta
natečaj za najboljšo pesem o domovini Slovenijiv treh kategorijah: za 1., 2., in 3. triado osnovnih šol Maribora in okolice.
Vabimo vse učitelje osnovnih šol Mestne občine Maribor in občin Duplek, Hoče – Slivnica, Kungota, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače – Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše in Šentilj, da spodbudite svoje učence k sodelovanju na natečaju in tako tudi sami izkažete hvaležnost Slovencem, ki so zaslužni za ohranjanje slovenskega naroda, jezika in kulture.

Pogoji za sodelovanje
Natečaj je odprt od dneva javne objave do 30. marca 2024. Na natečaju lahko sodelujete učenci osnovnih šol iz Maribora in okolice. Natisnjene prispevke pošljite najpozneje do 30. marca 2024 na naslov Slovenska matica, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana s pripisom »Za najboljšo pesem o domovini Sloveniji«. Na prispevku mora biti obvezno označeno, katero triado učenec, ki na natečaju sodeluje, trenutno obiskuje.

Nagrade
Za vsako triado posebej bo strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali akademik prof. dr. Milček Komelj, pesnik in igralec Tone Kuntner, dr. Sebastijan Valentan in doc. dr. Ignacija Fridl Jarc, podelila 3 nagrade:
1. mesto: objava pesmi v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice ter v zborniku ob 3. Glaserjevem festivalu, knjižni dar 3 knjig s podpisi pisateljev.
2. mesto: objava pesmi v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice ter v zborniku ob 3. Glaserjevem festivalu, knjižni dar 2 knjig s podpisoma pisateljev.
3. mesto: objava pesmi v Glasniku Slovenske matice in na spletni strani Slovenske matice ter v zborniku ob 3. Glaserjevem festivalu, knjižni dar 1 knjiga s podpisom pisatelja.

Podelitev nagrad
Nagrade bodo slovesno podeljene v okviru 3. Glaserjevega festivala v Malečniku na literarnem srečanju s pesnikom domoljubnih pesmi Tonetom Kuntnerjem, in sicer 19. aprila 2024 ob 18. uri.

VLJUDNO VABLJENI, da z nami počastite spomin na velike mariborske osebnosti in ljubezen do domovine Slovenije.

Košarica je prazna