Rezultati pesniškega natečaja za mlade ob 160-letnici Slovenske matice

Slovenska matica je v letu 2023 ob svoji prihajajoči 160-letnici razpisala pesniški natečaj za mlade, ki ga je pripravila v soorganizaciji z Glasbeno matico Ljubljana. S skupnim projektom, ki združuje poezijo in glasbo, smo povezali prizadevanja obeh društev za spodbujanje slovenske ustvarjalnosti in se na slavnostnem koncertu poklonili tudi obletnici Slovenske matice.

Z veseljem sporočamo, da je na natečaj prispelo 42 pesmi, strokovno komisijo v sestavi akad. dr. Milček Komelj, dr. Brane Senegačnik, mag. Miljana Cunta, dr. Ignacija Fridl Jarc in Zarika Snoj Verbovšek pa so najbolj prepričali:

1. mesto:
Aja Urlep s pesmijo Prerokba (šifra: 87566756) v kategoriji dijakov in
Eva Žnidaršič s pesmijo Rojena iz bolečine (šifra: Feniks21) v kategoriji študentov.

2. mesto:
Iva Topolovec s pesmijo Peskovnik iz stekla (šifra: Izpodmojegaokna1) v kategoriji dijakov in
Eva Ule s pesmijo Spominčica (šifra: TELOH23) v kategoriji študentov.

3. mesto:
Ana Kumperger s pesmijo Nočna vožnja z vlakom (šifra: SREBRN MOLK) in
Urban Šifrar s pesmijo V čitalnici (šifra: ablanca).

Vsa nagrajena besedila bodo objavljena v Glasniku Slovenske matice za leto 2023 in na spletni strani Slovenske matice. V sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana bodo na njihovem natečaju za mlade skladatelje tudi ponujena v uglasbitev za leto 2025 in nato v uglasbeni različici predstavljena na naslednjem skupnem koncertu Glasbene matice in Slovenske matice.

Vsi sodelujoči avtorji natečaja so bili povabljeni v Klub mladih Slovenske matice, s članstvom pa deležni 40-odstotnega popusta pri nakupu Matičinih knjig.

Slavnostna razglasitev nagrajencev s podelitvijo plaket in nagrad je potekala v nedeljo, 4. februarja 2024, na slavnostnem koncertu samospevov ob slovenskem kulturnem prazniku in v počastitev 160. obletnice Slovenske matice v Viteški dvorani v Križankah v Ljubljani.

Prireditve ob 160-letnici Slovenske matice je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

VSEM NAGRAJENCEM ŠE ENKRAT ISKRENO ČESTITAMO!

Košarica je prazna