Zbor članov Slovenske matice (SM) 14.3.2018

Sporočilo o zboru članov Slovenske matice (SM) 14. 3. 2018

Prvič po decembrskem sprejemu Zakona o Slovenski matici so se sinoči (14.3.2018) na rednem (volilnem) zboru sestali člani tega najstarejšega slovenskega kulturno-znanstvenega združenja in založbe. Po sprejemu poročil o razmeroma uspešnem delu v preteklem, v marsičem prehodnem letu ter razrešnice dosedanjemu vodstvu, so sprejeli prenovljeni, z zakonom usklajeni statut, ki med drugim združenju vrača zgodovinsko ime »Slovenska matica« ter določa manj zapleten in predvidoma učinkovitejši sistem njenega upravljanja. Volitve z odprtimi kandidatnimi listami so prinesle več sprememb in nekaj pomladitve: po desetih letih je akademika prof. dr. Bogomila (Milčka) Komelja na predsedniškem mestu nasledil izr. prof. dr. Aleš Gabrič, znanstveni svetnik ljubljanskega Inštituta za novejšo zgodovino, za novega podpredsednika je bil izvoljen akademik prof. dr. Andrej Kranjc, medtem ko je bil Janez Stergar znova izvoljen za podpredsednika. Poleg enajstih (večinoma dosedanjih) članov upravnega odbora SM so izvolili še več novih rednih Matičinih članov. Zaradi njegovih zaslug za sprejem Zakona o SM so pisatelja in ministra Antona Peršaka imenovali za častnega člana SM, Katjo Kleindienst in Janeza Stergarja pa za zaslužna člana SM.

Na konstitutivni seji novega upravnega odbora so podaljšali mandat dosedanjim vodjem delovnih odsekov SM, ki bodo pripravili predloge prenovljenih delovnih teles Matice.

Do vključno 30. marca 2018 je odprt javni razpis za poklicno mesto tajnika-urednika; razpisna dokumentacija je objavljena na prenovljenih spletnih straneh Slovenske matice.

Novi predsednik SM Aleš Gabrič (*1963) je bil že doslej član upravnega odbora in gospodarskega odseka SM. Na Inštitutu za novejšo zgodovino proučuje novejšo slovensko kulturno in politično zgodovino. Je tudi predavatelj kulturne zgodovine na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Napisal je več znanstvenih monografij, je soavtor pri več zgodovinskih učbenikih, med njegovimi prispevki pa je tudi obsežnejša razprava o Slovenski matici v 20. stoletju, ki je bila objavljena v zborniku ob 150-letnici njene ustanovitve.

 

Košarica je prazna